1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. İran ile nükleer görüşmeler bugün yeniden başlıyor

İran ile nükleer görüşmeler bugün yeniden başlıyor

İran’ın nükleer faaliyetlerinin düzenlendiği ve denetim altına alındığı nükleer anlaşma görüşmeleri bugün yeniden başlıyor.

İran ile nükleer görüşmeler bugün yeniden başlıyor

Enerji Günlüğü - İran’ın nükleer faaliyetlerinin düzenlendiği ve denetim altına alındığı nükleer anlaşma görüşmeleri bugün yeniden başlıyor.

İran ile nükleer anlaşmanın tarafları arasında anlaşmayı yeniden canlandırma ve ABD'nin anlaşmaya dönüşünün müzakere edildiği ancak Haziran ayında kesilen nükleer görüşmelerin yedinci turu bugün başlıyor. Haziran’da ara verilmesinden sonra nükleer anlaşmanın taraflarının görüşmelere dönme çağrılarına uzun süre yanıt vermeyen yeni İran hükümeti, 3 Kasım'da müzakerelere ay sonunda tekrar başlama kararı aldığını açıklamıştı.

ABD GÖRÜŞMELERE DOLAYLI KATILACAK

Avusturya'nın başkenti Viyana'da başlayacak görüşmelere, Avrupa Birliği (AB) koordinatörlüğünde İran ile nükleer anlaşmanın tarafları Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya (4+1) katılacak. 2018'de anlaşmadan tek taraflı çekilen ABD ise görüşmelere dolaylı katılacak. ABD, İran ile doğrudan görüşmek istese de Tahran yönetimi, anlaşmaya tekrar dönene kadar Washington ile doğrudan görüşmeleri reddediyor.

ABD, İran'ın anlaşmadaki taahhütlerine geri dönmesini isterken Tahran ise nükleer anlaşmadan ayrılan taraf olarak öncelikle Washington'un anlaşmaya dönerek yaptırımları kaldırmasını ve anlaşmadan tekrar ayrılmayacağına dair güvence istiyor.

İRAN ANLAŞMANIN ÇOK ÜZERİNDE URANYUM ZENGİNLEŞTİRDİ 

Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşma, İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya (5+1) arasında 14 Temmuz 2015'te imzalandı. Nükleer anlaşma, Tahran'a yüzde 3,67 oranında uranyum zenginleştirme faaliyetini sürdürme ve en çok 300 kilogram uranyumu elinde tutabilme izni veriyor. Anlaşma İran'a 300 kilogramın üzerindeki uranyumu uluslararası piyasada satarak karşılığında doğal uranyum alabilme imkanı tanıyor. 

Ancak Tahran, uranyumu yüzde 20 ve yüzde 60 saflıkla zenginleştirdiğini duyurdu. Uranyumun yüzde 20 ve üzerinde zenginleştirilmesi ise nükleer bomba elde etmeye imkan sağlayacak yüzde 90 saflıkta parçalanabilir uranyuma ulaşmak için önemli bir aşama olarak kabul ediliyor. İran, uranyum zenginleştirilme işlemlerinin yanı sıra nükleer silah üretiminde de kullanılabilen uranyum metali üretmeye başladı. İran nükleer programının barışçıl olduğunu ve uranyum metalinin sivil nükleer programı doğrultusunda geliştirildiğini kaydediyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler