1. HABERLER

  2. PETROL

  3. İran nükleer anlaşma taahhütlerinin bir kısmını durdurdu

İran nükleer anlaşma taahhütlerinin bir kısmını durdurdu

İran, nükleer anlaşma kapsamındaki taahhütlerinin bir kısmını durdurduklarını ve petrol ve bankacılık yaptırımlarının kalkması için 60 gün süre verdiklerini açıkladı.

İran nükleer anlaşma taahhütlerinin bir kısmını durdurdu

Enerji Günlüğü - İran, nükleer anlaşma kapsamındaki taahhütlerinin bir kısmını durdurduklarını ve petrol ve bankacılık yaptırımlarının kalkması için 60 gün süre verdiklerini açıkladı.

İran, nükleer anlaşma kapsamındaki taahhütlerinin bir kısmını durdurduklarını ve anlaşmanın taraflarına İran'ın çıkarlarını koruyacak önlemler alması için 60 gün süre verdiklerini açıkladı.

ABD'nin nükleer anlaşmayı iptal etmesinin ardından İran'ın şimdiye kadar yaptığı iki eylemini durduğunu dile getiren Ruhani, 'Zenginleştirilmiş uranyum miktarımız 300 kilograma ulaştığında bunu iki ülkeye satıyorduk. Bugün bu eylemi durduruyoruz. Ağır su satmaya da son veriyoruz' dedi.

KARAR 60 GÜN İÇİN GEÇERLİ

Bu kararlarının 60 gün boyunca geçerli olacağına işaret eden Ruhani, 'Eğer önümüzdeki 60 gün içinde başta petrol satışımız ve bankacılık yaptırımlarının kaldırılması gibi ana çıkarlarımız sağlanırsa, önceki koşullara geri döneriz. Bu beklentimiz yerine getirilmediği takdirde, iki diğer taahhüdümüzü durduracağız. Başka bir deyişle uranyum zenginleştirme konusunda sınırlamamız olmayacaktır. P5+1 grubunun katkısıyla modernleştirilmesi beklenen Arak Ağır Su Reaktörü'nü 60 gün sonra kendimiz tamamlayacağız. Nükleer anlaşma temelinde uranyum zenginleştirme düzeyimiz 3.67 olarak belirlenmişti. Biz bunu da durdururuz ve artık her hangi bir sınırlamaya bağlı kalmayacağız. Bu durumda bile isteklerimiz karşılık bulmazsa, diğer karar ve eylemlerimizi uygulayacağız. Onlar dosyamızı BM Güvenlik Konseyi'ne geri gönderme niyetini taşırlarsa, ayrıntılarını KOEP üyesi 5 ülke liderine hitaben yolladığım mektupta yazdığım çok sert ve kesin kararlar alacağız. İran müzakere masasını terketmemiş ve her daim nükleer anlaşma bağlamında müzkare ve diyaloga açıktır” ifadesini kullandı. 

MEKTUP KOEP ÜYESİ ÜLKELERE TESLİM EDİLDİ

İran, bazı yükümlülüklerini yerine getirmeyi durdurma kararını 4+1 grubunda yer alan Almanya, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya liderlerine bildirdi. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin mektubu Dışişleri Bakanı Yardımcısı Seyyid Abbas Irakçi tarafından teslim edildi. 

RUSYA ABD’Yİ SORUMSUZLUKLA SUÇLADI

Öte yandan Rusya İran’ın aldığı bu karardan ABD'yi sorumlu tuttu. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Washington tarafından İran'a yönelik düşüncesizce atılan adımların sonucu hakkında defalarca konuştu. Bunun sonuçlarının ortaya çıkmaya başladığını görüyoruz” açıklamasında bulundu.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler