1. HABERLER

  2. PETROL

  3. ABD Rusya'ya tedarik sağlayan ülkeleri tehdit ediyor

ABD Rusya'ya tedarik sağlayan ülkeleri tehdit ediyor

ABD, Rusya'nın askeri-sanayi kompleksini destekleyen ülkelere İran'a tatbik edilen şekilde yaptırım uygulamaya "istekli ve yetenekli" olduğunu söyledi.

ABD Rusya'ya tedarik sağlayan ülkeleri tehdit ediyor

Enerji Günlüğü - ABD, İran’ın Rusya’ya insansız hava aracı tedarik ettiği iddiasında bulundu ve Rusya’ya mühimmat desteğinde bulunan ülkeleri, İran’a benzer yaptırımlar uygulamakla tehdit etti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden yönetiminde ABD yaptırımlarına öncülük eden Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'ya karşı alınacak önlemleri görüşmek üzere Washington'da bir araya gelen 32 ülke temsilcisinin katıldığı toplantıda, Rusya’nın askeri-sanayi kompleksini destekleyen ülkelere yaptırım uygulanacağını vurguladı.

İRAN’DAN RUSYA’YA İHA TEDARİĞİ İDDİASI

ABD, İran'ı Rusya'ya insansız hava araçları (İHA) tedarik etmekle suçladı. Ukrayna, İran yapımı İHA'ların altyapı ve sivil hedeflere yönelik çok sayıda saldırı gerçekleştirdiğini bildirdi. Tahran ise insansız hava aracı tedarik edilmesine ilişkin iddiaları reddetti.

OFAC’TAN RUSYA’YA MÜHİMMAT SAĞLAYAN ÜLKELERE TEHDİT

Wally Adeyemo, geçtiğimiz Cuma günü Hazine Dış Varlıkları Kontrol Ofisi'nin (OFAC), ABD'nin Rusya'ya mühimmat sağlayan veya Rusya'nın askeri-sanayi kompleksini destekleyen kişilere, şirketlere veya ülkelere yaptırım uygulamaya istekli ve yetenekli olduğunu açıkça ifade eden bir kılavuz yayınlayacağını söyledi.

İran-Rusya ticaretinin yılda 2-4 milyar dolar olarak çeşitli şekillerde rapor edilmesi sebebiyle ABD, İran'ın finans sektörüyle uğraşan herhangi bir kuruluşuna karşı cezai işlem başlatma tehdidinde bulunuyor. Eylül ayında ABD, Rusya'ya insansız hava aracı transferlerine yardım ettiği ya da kolaylaştırdığı gerekçesiyle birkaç şirkete yaptırım uygulamıştı.

RUS PETROL İHRACATINA FİYAT SINIRI

ABD toplantıda, müttefiklerinden destek kazanmaya çalışarak Rusya'nın ekonomik olarak bloke edilmesine yönelik kademeli bir yaklaşım izledi. Adeyemo, Rusya ve Suudi Arabistan liderliğindeki OPEC+'ın son zamanlarda petrol üretimini azaltmayı kabul etmesi ve böylece fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmasıyla birlikte, ABD'nin alıcılara yaptırım uygulamak yerine Rus petrol ihracatına bir fiyat sınırı koymak için uluslararası anlaşma üzerinde çalıştığını söyledi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler