1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. ABD sıfır karbon füzyon enerjisine bir adım daha yaklaştı

ABD sıfır karbon füzyon enerjisine bir adım daha yaklaştı

Yalnızca yıldızlarda ve güneşte bulunan belirli koşulların aynısını oluşturan bilim insanları, ilk kez bir füzyon reaksiyonunda enerji ürettiler.

ABD sıfır karbon füzyon enerjisine bir adım daha yaklaştı

Enerji Günlüğü - ABDli bilim insanları, saf altından bir silindirin merkezindeki nükleer yakıtı lazerle ateşleyerek füzyon reaksiyonu yaratıp net bir enerji kazancı elde ettiler.

Dünya bir yandan enerji krizi ile mücadele ederken bir yandan da iklim hedeflerinden çok fazla taviz vermeme mücadelesini yürütürken, ABD’de umut veren bir keşif yapıldı. ABD’de bilim insanları ilk kez bir füzyon reaksiyonunda net bir enerji kazancı elde ederek sınırsız, sıfır karbonlu elektrik konusunda önemli bir eşiği aştılar.

ABD Enerji Departmanı’nın Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı’ndan araştırmacıların, füzyon reaksiyonu sıcak noktasının enerji çıkışını artırarak plazmaların kendi kendilerini sürdürmeleri için gereken seviyeye yaklaşılmasını sağlayan yeni bir “manyetik alan kurulumu” keşfettiği bildirildi. Reaksiyon için gerekli olan yüksek basınç ve ısının üretilmesini mümkün kılan keşifle füzyona daha önce hiç olmadığı kadar yaklaşıldığı ifade edildi.

DEV LAZERLE HİDROJEN PLAZMA PELETİ BOMBALANDI

Bilim insanlarının yaptığı füzyon deneyinde 'atalet hapsi füzyonu' adı verilen ve dünyanın en büyük lazeriyle küçük bir hidrojen plazma peletinin bombalanmasını içeren bir süreç kullanılarak net enerji kazancı elde edildi. ABD hükümet tesisindeki füzyon reaksiyonunda lazerlerin verdiği 2,05 megajul enerjiden 3,15 megajul enerji üretildi.

FÜZYON ENERJİSİ İKLİM KRİZİNİN SONUNU GETİREBİLİR

Yıldızların güç kaynağı olarak da bilinen füzyon enerjisi; uzun vadeli, sürdürülebilir, ekonomik, güvenli ve çok güçlü bir enerji kaynağıdır. Doğada bol miktarda bulunmasının yanı sıra neden olduğu uzun ömürlü radyoaktif atık ve sera gazı miktarının da minimum düzeyde olduğu gerçeği ise füzyonun gelecekte iklim krizinin sonunu getirebileceği anlamına geliyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler