1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. ABDli bilim insanlarından ikinci füzyon enerji üretimi

ABDli bilim insanlarından ikinci füzyon enerji üretimi

Aralık ayında füzyon reaksiyonu ile net enerji elde eden ABDli bilim insanları ikinci denemede ilkinden daha fazla net enerji üretmeyi başardılar.

ABDli bilim insanlarından ikinci füzyon enerji üretimi

Enerji Günlüğü - ABDli bilim insanları yalnızca yıldızlarda ve güneşte bulunan belirli koşulların aynısını oluşturdukları bir füzyon reaksiyonunda bir kez daha harcanandan daha fazla enerji elde ettiler.

ABD'de bulunan Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı'ndan bilim insanlarının bir kez daha füzyon reaksiyonundan net enerji elde etmeyi başardıkları bildirildi. Laboratuvarda Aralık ayında yalnızca yıldızlarda ve güneşte bulunan belirli koşulların aynısını oluşturan bilim insanları, ilk kez bir füzyon reaksiyonunda enerji üretmişlerdi.

Aralık 2022'de ABD Enerji Bakanlığı, Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı’nda bulunan Ulusal Ateşleme Tesisi’ndeki (NIF) bilim insanları tarafından yürütülen bir füzyon reaksiyonu deneyinde ilk kez harcanan enerjiden daha fazla enerji üretildiğini açıklamış; bu deney, tarihte bir füzyon reaksiyonunda elde edilen ilk “net enerji kazancı” olarak tarihe geçmişti.

Yapılan açıklamada 30 Temmuz’daki deneyde, Aralık ayındakinden daha fazla enerji elde edildiği ve deney sonuçlarının hala incelendiği belirtildi. 

Yıldızların güç kaynağı olarak da bilinen füzyon enerjisi; uzun vadeli, sürdürülebilir, ekonomik, güvenli ve çok güçlü bir enerji kaynağıdır. Doğada bol miktarda bulunmasının yanı sıra neden olduğu uzun ömürlü radyoaktif atık ve sera gazı miktarının da minimum düzeyde olduğu gerçeği ise füzyonun gelecekte iklim krizinin sonunu getirebileceği anlamına geliyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler