1. HABERLER

  2. PETROL

  3. ABD stratejik petrol rezervlerinden satış yapacak

ABD stratejik petrol rezervlerinden satış yapacak

Biden yönetimi, artan akaryakıt fiyatlarını dizginlemek amacıyla stratejik petrol rezervlerinden 180 milyon varil daha satmayı değerlendiriyor.

ABD stratejik petrol rezervlerinden satış yapacak

Enerji Günlüğü - ABD, akaryakıt fiyatlarının geriletilmesine yardımcı olmak amacıyla Stratejik Petrol Rezervleri'nden 180 milyon varil ham petrolü piyasaya verecek.

Ukrayna'ya saldırması nedeniyle Rusya'ya yönelik uygulanan yaptırımda etkisi ile akaryakıt fiyatlarında yaşanan hızlı yükselişi dizginlemek isteyen Biden yönetiminin ABD'nin stratejik rezervlerinden daha fazla petrol satmayı değerlendiriyor. Konuya yakın kaynaklara göre, Joe Biden yönetimi önümüzdeki aylarda Stratejik Petrol Rezervleri'nden 180 milyon varil kadar ham petrol satmayı planlıyor.  

SATIŞLAR SON 50 YILIN EN YÜKSEK MİKTARINA ULAŞACAK

Biden yönetiminin bu karar alması halinde son 6 ay içinde Stratejik Petrol Rezervleri'ne üçüncü kez başvurulmuş olacak ve yapılan satış miktarı rezervlerin yaklaşık 50 yıllık tarihindeki en büyük miktara ulaşmış olacak.  

BİDEN BU GÜN TEDBİRLER AÇIKLAYACAK

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Başkan Biden, akaryakıt fiyatlarının düşürülmesi için yönetiminin aldığı tedbirler konusunda bugün bir açıklama yapacak.  

IEA ÜYELERİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

Öte yandan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) petrol piyasasının durumunu ve daha önce yapılan stratejik petrol rezervi satışlarının etkilerini konuşmak için üye ülkelerini yarın olağanüstü toplantıya çağırdı. Avustralya Enerji Bakanı Angus Taylor'un sözcüsü, olağanüstü toplantının 1 Nisan 2022 Cuma günü Türkiye saati ile 15.00'da başlayacağını belirtti.

IEA üyeleri Mart ayında 30 milyon varili ABD'den gelmek üzere stratejik rezervlerinden toplam 60 milyon varil petrol sattılar.

PETROL FİYATLARI DÜŞTÜ

Tüm bu haberler uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarını aşağı çekti. Brent petrolünün varil fiyatı bu sabah 107,39 dolar seviyesine kadar geriledi ve şu sıralarda düne göre yüzde 4 düşüşle 109 doların hemen altında seyrediyor. Amerikan Batı Teksas petrolü (WTI) de yüzde 4,5 düşüşle 103 dolar/varilin hemen altında işlem görüyor. 

İlgili Haberler