1. HABERLER

  2. PETROL

  3. OPEC+ veri kullanımında IEA’yı dışlayabilir

OPEC+ veri kullanımında IEA’yı dışlayabilir

OPEC+ Teknik Komitesinin Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerinin kullanılmasına son verilmesini önerdiği kaydedildi.

OPEC+ veri kullanımında IEA’yı dışlayabilir

Enerji Günlüğü - OPEC+ Teknik Komitesinin, IEA’nın Batılı hükümetlere enerji politikası danışmanlığı yaptığı ve ABD'nin IEA'nın baş finansal destekleyicisi olduğu iddialarıyla Ajansın verilerinin kullanılmamasını önerdiği kaydedildi.

OPEC ve Rusya öncülüğündeki müttefiklerinin oluşturdukları OPEC+'nın Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerinden rahatsız olduğu kaydedildi. Geçtiğimiz gün gerçekleştirilen OPEC+ Bakanlar Komitesi toplantısı öncesi rapor hazırlayan OPEC+ Teknik Komitesinin, piyasaya ilişkin değerlendirmelerde IEA verilerinin kullanımına son verilmesi tavsiyesinde bulunduğu öne sürüldü.

Konuya yakın kaynaklara göre, OPEC+ Teknik Komitesi'nin raporunda Paris merkezli IEA'nın Batılı hükümetlere enerji politikası danışmanlığı yaptığı ve ABD'nin IEA'nın baş finansal destekleyicisi olduğu öne sürüldü. Komite, IEA’nın yerine Wood Mackenzie ve Rystad Energy verilerinin kullanılmasını tavsiye etti. 

“IEA’NIN STOKLARDAN PETROL SATIŞI BAŞARILI OLAMADI”

IEA, petrol piyasasında istikrarın sağlanması için stoklardan toplam 61,7 milyon varil petrolü serbest bırakma kararı almıştı. OPEC+ yayınladığı raporunda bu konuya da değinerek, bu kararın tarihin en büyüğü olduğunu ancak piyasada oynaklığı yatıştırmada başarılı olamadığını kaydetti.

IEA: VERİLER HERKESİN KULLANIMINDA OLMAYA DEVAM EDECEK

Öte yandan IEA, veri ve analizlerin sağlam ve objektif piyasa bilgisi isteyen herkesin kullanımında olmaya devam edeceğini açıkladı. IEA, OPEC+ petrol üretimine ilişkin aylık güncelleme raporunu şeffaflığın desteklenmesi açısından kamuoyu ile paylaşacak. 

IEA BUGÜN PETOL İÇİN OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR

ABD Başkanı Biden'in dün gelecek 6 ayda Stratejik Petrol Rezervleri'nden her gün 1 milyon varil petrol satacaklarını açıklaması sonrası bugün yapılacak IEA toplantısında diğer ülkelerin ulusal rezervlerinden petrol satışı konusunda adım atıp atmayacakları değerlendirilecek.  

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler