1. HABERLER

  2. PETROL

  3. IEA toplantısından stratejik petrol rezervlerinden satış çıktı

IEA toplantısından stratejik petrol rezervlerinden satış çıktı

IEA’ya üye 31 ülke, Rusya’nın Ukrayna işgalinin petrol arz güvenliğini tehdit etmesini önlemek amacıyla acil durum rezervlerinden 60 milyon varil petrolü piyasaya sunacak.

IEA toplantısından stratejik petrol rezervlerinden satış çıktı

Enerji Günlüğü - Rusya’nın Ukrayna işgalinin petrol arzına etkisini azaltmak için üyesi ülkeler stratejik petrol rezervlerinden 60 milyon varil petrolü piyasaya sürecek.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), 31 üye ülkenin enerji bakanlarının katılımıyla dün düzenlediği olağanüstü IEA Bakanlar Toplantısı’nda Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin petrol arzına etkilerini ve neler yapılabileceğini değerlendirdi. Toplantı sonrası açıklama yapan IEA, üye ülkelerin yaşanan işgal nedeniyle küresel petrol piyasalarında arz güvenliğini sağlamak için acil durum rezervleri kapsamındaki 60 milyon varil petrolü piyasaya sürme konusunda anlaştığını bildirdi.

Toplantıda Rusya’nın Ukrayna işgalinin petrol piyasalarının zayıf dönemine denk geldiği belirtilerek, varılan anlaşma ile toplam acil durum rezervlerinin yüzde 4'ünün piyasaya sunulacağı kaydedildi. Bu da 30 gün boyunca günlük 2 milyon varil petrol arzı anlamına geliyor. IEA'ya üye ülkelerin acil durum petrol rezervleri 1,5 milyar varil seviyesinde.

Dünyanın en büyük üçüncü petrol üreticisi ve en büyük petrol ihracatçısı konumundaki Rusya, günde 5 milyon varil ham petrol (küresel ticaretin yüzde 12’si) ihraç ediyor. Bu ihracatın yüzde 60’ını ise Avrupa’ya gerçekleştiriyor. 

“KÜRESEL ENERJİ GÜVENLİĞİ TEHDİT ALTINDA”

IEA Başkanı Fatih Birol yaptığı değerlendirmede, toplumların Rusya'nın eylemlerini kınamak ve kararlı bir şekilde yanıt vermek için ne kadar çabuk birleştiğini görmenin yüreklendirici olduğunu ifade ederek, IEA’ya üye ülkelerin piyasalarda istikrarı sağlamak için ilk etapta 60 milyon varil petrole erişim sağlaması yönündeki kararından memnun olduğunu belirtti. Birol, enerji piyasalarındaki durumun ciddiyetini koruduğunu ve tüm dikkatlerin buraya odaklanması gerektiğini kaydederek, "Küresel enerji güvenliği tehdit altında ve kırılgan bir toparlanma döneminde olan dünya ekonomisini riske atıyor” dedi.

IEA'nın ayrıca Avrupa'nın Rus gazına bağımlılığını azaltmak için yeni tedarik kaynakları bulma ihtiyacı kapsamında perşembe günü 10 maddelik bir plan açıklayacağı belirtildi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler