1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. ABD ve AB, Rusya yaptırımlarını açıkladı

ABD ve AB, Rusya yaptırımlarını açıkladı

Rusya’nın Ukrayna’daki Donetsk ve Luhansk'ı bağımsız ülke olarak tanıma kararının ardından ABD ve AB, bu iki bölge ile ticareti yasakladı.

ABD ve AB, Rusya yaptırımlarını açıkladı

Enerji Günlüğü - ABD ve AB, Rusya’ya uygulayacakları yaptırımlar kapsamında Luhansk ve Donetsk ile ticareti yasakladılar.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusunda yer alan Donetsk ve Luhansk'ı bağımsız ülkeler olarak tanıdığını açıklamasının ardından Rusya'ya yönelik yaptırımlar açıklandı. Almanya ve hemen ardından İngiltere’nin açıkladığı yaptırımları ABD ve AB yaptırımları izledi. 

ABD Başkanı Joe Biden, dün akşam (22 Şubat) yaptığı açıklamada, uygulanacak yaptırımların Rus devlet tahvillerinin ticaretini, iki büyük Rus bankasını, Putin'i destekleyen kişileri ve ailelerini kapsayacağını söyledi. Rusya'nın bundan sonra Batı'dan borç alamayacağını kaydeden Biden, Rusya'nın gerginliği artırması durumunda yaptırımların da artacağını belirtti. İlk adım olarak ABD, Luhansk ve Donetsk ile ticareti yasakladı.

AB’DEN 27 KURUM VE KURULUŞA YAPTIRIM

Rusya'ya karşı yaptırım taslağının kabul eden Avrupa Birliği (AB) ise, bankalara, finansal piyasalara ve Rusya dış ticaretine yönelik yaptırımlar uygulayacak. Bankalar da dahil olmak üzere 27 kişi ve kuruluşa yaptırım uygulayacağını açıklayan AB, söz konusu kişi ve kuruluşların Avrupa sermaye piyasalarına erişimini kısıtlayacak. Ayrıca, AB ile Donetsk ve Luhansk arasındaki ticareti de yasaklayacak. Bu kapsamda Rusya parlamentosunun alt kanadı olan Duma'nın 351 üyesine de yaptırım uygulanacak. Yaptırım uygulanan kişilerin AB içindeki mal varlıklarının dondurulacağı, ayrıca bu kişilerin AB'ye seyahat etmelerine de izin verilmeyeceği belirtildi.

AB Bakanlar Konseyi, bu hafta bir araya gelerek yaptırımlar konusunda nihai kararı verecek. Yaptırımlar Avrupa Birliği Resmi Gazetesinde yayınlandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda daha fazla yaptırımların uygulanacağı belirtiliyor.

İlgili Haberler