1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. ABD ve İngiltere’den Avustralya’ya nükleer enerjili denizaltı desteği

ABD ve İngiltere’den Avustralya’ya nükleer enerjili denizaltı desteği

ABD, nükleer enerjili denizaltı teknolojileri konusunda Birleşik Krallık'ın da dâhil olduğu bir stratejik ortaklıkla Avustralya'ya destek olacak. 

ABD ve İngiltere’den Avustralya’ya nükleer enerjili denizaltı desteği

Enerji Günlüğü - ABD, nükleer enerjili denizaltı teknolojileri konusunda Birleşik Krallık'ın da dâhil olduğu bir stratejik ortaklıkla Avustralya'ya destek olacak. 

ABD'li bir yetkili yaptığı açıklamada, ABD'nin Avustralya'ya, İngiltere'nin de dahil olduğu yeni bir Hint-Pasifik stratejik ittifakının parçası olarak nükleer enerjili denizaltılar edinmesine yardımcı olacağını kaydetti. Ortaklık aynı zamanda siber güvenlik ve yapay zekâ iş birliklerini de içeriyor. Üç ülkeden teknik ve donanma temsilcileri önümüzdeki 18 ayda Avustralya'nın bu alandaki gelişiminin nasıl gerçekleştirileceğine karar verecekler.

ABD’DEN ÇİN’E TARİHİ YANIT

AUKUS olarak adlandırılan üç yönlü ortaklığın, Washington'un Çin'in on yıllardır ABD liderliğine ve deniz hakimiyetine meydan okuduğu bölgeye odaklanmasının "tarihi" yeni bir parçası olduğu kaydediliyor.

FRANSA İŞBİRLİĞİNE BOZULABİLİR

Avustralya, Fransa'dan bir grup denizaltı almak için müzakere hâlindeydi. Bu iş birliğiyle bu satın alımın rafa kaldırılacağı, ABD Başkanı Joe Biden'ın ise Hint-Pasifik bölgesinde Fransa'yla yakın çalışma teminatı verdiği söyleniyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler