1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Çin’e karşı nükleer yakıtlı denizaltı filosu!

Çin’e karşı nükleer yakıtlı denizaltı filosu!

ABD, İngiltere ve Avustralya, Çin'in Hint-Pasifik'teki gücünü sınırlandırmak amacıyla nükleer enerjiyle çalışan denizaltı filosu oluşturuyor. 

Çin’e karşı nükleer yakıtlı denizaltı filosu!

Enerji Günlüğü - Avustralya nükleer enerjiyle çalışan denizaltına sahip olacak. Bu alanda teknoloji ABD, İngiltere ile de paylaşılacak.

ABD, İngiltere ve Avustralya, Çin’in Hint-Pasifik bölgesinde artan gücünü dengeleme amacıyla oluşturdukları nükleer enerjiyle çalışan denizaltı filosu planının detaylarını açıkladı. AUKUS Anlaşması kapsamında ABD Başkanı Joe Biden, Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak ve Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Avustralya'nın konvansiyonel silahlı nükleer denizaltıları edinmesi üzerine anlaştıkları yeni yol haritasını Kaliforniya eyaletinin San Diego kentinde açıkladı. Anlaşma kapsamında Avustralya, nükleer enerjiyle çalışan denizaltına sahip olacak ve silahlarda kullanılan teknoloji paylaşılacak. 

Avustralya, nükleer enerjiyle çalışan ilk denizaltılarını ABD’den teslim alacak. Denizaltı sayısı en az üç olacak. Bunun ardından üç ülke, İngiltere yapımı Rolls-Royce reaktörleriyle çalışan yüksek teknolojili yeni bir filo yaratmak için birlikte hareket edecek.

ÇİN’DEN TEPKİ

Öte yandan AUKUS Anlaşması, dünya genelinde nükleer silahlanmanın yayılmasına yol açabileceğine ilişkin endişelere neden oluyor. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu, yalnızca silahlanma yarışını hızlandıracak, uluslararası nükleer silahların yayılmasının önlenme sistemini baltalayacak, bölgesel barış ve istikrara zarar verecek tipik bir Soğuk Savaş zihniyetidir" dedi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler