1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. AB’de 2035 sonrası fosil yakıtlı yeni araç satış yasağına onay

AB’de 2035 sonrası fosil yakıtlı yeni araç satış yasağına onay

AB’de benzin ve dizel motorlu yeni araç satışlarının 2035 itibarıyla sonlandırılması önerisi Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edildi.  

AB’de 2035 sonrası fosil yakıtlı yeni araç satış yasağına onay

Enerji Günlüğü - Avrupa Parlamentosu, 2035 yılından itibaren Avrupa Birliği ülkelerinde satılacak yeni araçların sıfır emisyonlu olması önerisini kabul etti. 

Emisyonları 2030’a kadar en az yüzde 55 azaltmayı hedefleyen Avrupa Birliği’nin (AB), en büyük emisyon kaynağı olan içten yanmalı motora sahip araçlarla ilgili AB'nin yürütme organı AB Komisyonu'nun geçen yıl getirdiği öneri, yasama organı AP'den onay aldı. Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu, Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamındaki yeni düzenlemeyi görüşerek, 2035 itibarıyla AB ülkelerinde benzin ve dizel motorlu yeni araçların satışının yasaklanmasını öngören yasa tasarısını oy çokluğuyla kabul etti. 

Motorlu taşıtlara yeni standartlar getirilen düzenlemede 2030 yılı emisyon düşürme hedefi otomobiller için yüzde 55, kamyonetler için de yüzde 50 olarak belirlendi. 

AP Genel Kurulu’nda çıkan karar, önümüzdeki dönemlerde üye ülkeler arasında görüşülecek. Üye ülkeler ay sonunda tasarıya yönelik tutumlarını belirleyerek AB Komisyonu'na bildirecek ve uzlaşı arayışları başlayacak.

KARARA YAPILAN ELEŞTİRİLER

Bir grup milletvekilinin 2035 yılına kadar karbon azaltma hedefini yüzde 90’a indirme yönündeki girişimleri ise Genel Kurul’da kabul görmedi. 

Almanya merkezli lobi grubu VDA'nın "şarj ağı yetersizliğini göz önünde bulundurmadığı gerekçesiyle" eleştirdiği kararın ayrıca sentetik yakıt gibi konularda bazı inovasyonlara engel olabileceği düşünülüyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler