1. HABERLER

  2. PETROL

  3. ABDli petrol devlerinin birleşmesine rekabet incelemesi

ABDli petrol devlerinin birleşmesine rekabet incelemesi

ABD'li ExxonMobil’in rakibi ABDli Pioneer Natural Resources’ı yaklaşık 60 milyar dolar değerinde bir anlaşma ile devralma işlemi Federal Ticaret Komisyonu tarafından incelemeye alındı.

ABDli petrol devlerinin birleşmesine rekabet incelemesi

Enerji Günlüğü - Petrol şirketleri arasında son 20 yılın en büyük birleşme ve satın alımı olan ExxonMobil’in Teksas merkezli hidrokarbon şirketi Pioneer Natural Resources’ı 59,5 milyar dolara satın alma işlemi, Federal Ticaret Komisyonu tarafından incelemeye alındı. 

Gerektiğinde birleşme ve satın almaları, rekabeti önleyebileceği gerekçesi ile sonlandırma yetkisine sahip olan Federal Ticaret Komisyonu, Dünyanın en büyük enerji şirketlerinden ExxonMobil ve Pioneer için de benzer bir endişeye sahip. Genelde bu önlemler petrol gibi çeşitli hammadde şirketlerine kıyasla teknoloji gibi sektörlerde daha yoğun oluyor, zira petrol şirketlerinin birleşmelerinden doğan sinerji ABD şirketlerinin küresel rakiplerine karşı avantaj sağlamasına yol açıyor. 

Federal Ticaret Komisyonu, özellikle son ABD hükümeti döneminde daha sıkı kararlar alıyor. Komisyon, aralarında Meta Platforms ve Microsoft’un çeşitli anlaşmalarını da içeren bir çok birleşme ve satın alma işlemini reddetti veya incelemeye aldı.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler