1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Amerikan ExxonMobil rakibini satın alıyor

Amerikan ExxonMobil rakibini satın alıyor

ABD'li enerji şirketi ExxonMobil, Teksas merkezli hidrokarbon şirketi Pioneer Natural Resources'ı 59,5 milyar dolara satın alıyor. 

Amerikan ExxonMobil rakibini satın alıyor

Enerji Günlüğü - Dünyanın en büyük enerji şirketlerinden ABD'li ExxonMobil, Pioneer Natural Resources’ı yaklaşık 60 milyar dolar değerinde bir anlaşma ile devralmak için anlaştı. 

ABD'li enerji şirketi ExxonMobil, merkezi Teksas'ta bulunan hidrokarbon şirketi Pioneer Natural Resources'ı 59,5 milyar dolara satın almak için anlaşmaya varıldığını duyurdu. Bu meblağ, ExxonMobil’in son kapanışı ile piyasa değeri 55,4 milyar dolar olan Pioneer’i yaklaşık %7’lik bir pirim ile aldığının göstergesi. Şirket, devralmanın 2024’ün ilk yarısında tamamlanmasını bekliyor.

EXXONMOBİL ABD PETROLÜNDE BİR NUMARA OLACAK

Anlaşma, 90’lı yılların sonundaki Mobil ile 75 milyar dolarlık birleşme anlaşmasından beri Exxon’un gerçekleştirdiği en büyük anlaşma olacak ve Pioneer’ın Batı Teksas’taki petrol kuyuları sayesinde ABD petrol endüstrisinde ExxonMobil’i bir numaralı şirket haline getirecek. Birleşme sonrası şirketler, ABD'nin güneybatısında bulunan Permian Havzası'nda 16 milyar varil petrol eşdeğeri kaynağa sahip olacak.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler