1. HABERLER

  2. PETROL

  3. AB’nin Rus petrol ürünleri ithalatı yasağı başlıyor

AB’nin Rus petrol ürünleri ithalatı yasağı başlıyor

Rusya'nın petrol ve doğal gaz gelirleri Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 54 azalarak 6 milyar dolar seviyesine düştü.

AB’nin Rus petrol ürünleri ithalatı yasağı başlıyor

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği'nin Rus petrol ürünleri ithalatına getirdiği yasak yarın itibariyle başlıyor. Yasağın Rusya’nın petrol üretimini azaltması bekleniyor.

Avrupa Birliği'nin Rus petrol ürünleri ithalatına yasağı 5 Şubat 2023 tarihi itibariyle başlayacak. Öte yandan Batı'nın uyguladığı yaptırımların etkisiyle Rusya'nın enerji gelirleri Ocak ayında Ağustos 2020'den bu yana görülen en düşük seviyeye indi.

Rusya Maliye Bakanlığı verilerine göre, petrol ve doğal gazdan elde edilen bütçe gelirleri Ocak ayında Aralık ayına göre yüzde 54 azalarak Aralık ayındaki 931,5 milyar rubleden (13.2 milyar dolar) 425,5 milyar ruble (6.05 milyar dolar) seviyesine düştü. Bu gelir 2020 yılı Ağustos ayından bu yana görülen en düşük aylık gelir oldu. 

Maliye Bakanlığı açıklamasına göre, Ocak ayında Rusya’nın Ural petrolünde ortalama fiyat, 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 42 azalarak varil başına 49,48 dolar oldu.

İTHALAT YASAĞI RUSYA’NIN PETROL ÜRETİMİNİ AZALTABİLİR

Rus petrol ürünlerine ithalat yasağının başlayacak olmasının küresel petrol ve petrol ürünleri pazarına etkisini öngörme çabaları ise devam ediyor.  DBC Bank yaptığı değerlendirmede, "İthalat yasağı Rusya'nın elinde daha fazla ham petrol kalmasına yol açacak. Bu fazlayı ihraç edecek yeterli yer bulunamayabilir. Bunun sonucu olarak Rusya'nın üretimi yüzde 5-10 kısması gerekebilir" dedi.  

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler