1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Abonelik alacakları her durumda en az 5 yıl takip edilecek

Abonelik alacakları her durumda en az 5 yıl takip edilecek

Abonelik alacaklarına ilişkin icra takibinde, tebligat yapılamaması veya haciz talep edilmemesi hallerinde takip 5 yıl sonra düşecek.

Abonelik alacakları her durumda en az 5 yıl takip edilecek

Enerji Günlüğü - Abonelikten kaynaklanan alacakların takibinde, tebligat yapılamaması veya haciz talep edilmemesi hallerinde icra takip işlemlerinin düşme süresi 2 yıldan 5 yıla çıkarıldı.

Abonelik Sözleşmesinden Kaynaklanan Para Alacaklarına İlişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Adalet Bakanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Değişiklik düzenlemesi uyarınca, tebligat yapılamadığı haller ile borçlunun yurt dışında ikamet ettiği durumlarda alacaklı avukatının takibi kapatmaması halinde takip işlemi son işlem tarihinden itibaren 5 yıl geçince otomatik olarak kapatılacak. Bu süre daha önce 2 yıl olarak belirlenmişti. 

Ayrıca ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren beş yıl içinde haciz talep edilmezse takip düşecek. Bu süre de daha önce 2 yıl olarak bildiriliyordu. 

UYAP’TAN HACİZ TALEBİ YAPILAMAYACAK

Abonelik alacaklarına ilişkin cebri icra yürüten alacaklı avukatı, UYAP üzerinden borçlunun mal, hak veya alacağı olup olmadığını sorgulayabilecek; ancak borçlunun mal, hak veya alacağının varlığı tespit edilse bile, UYAP üzerinden haciz talep edemeyecek. 

Yönetmelik kapsamında abonelik sözleşmeleri ile bu sözleşmelerin ifası amacıyla tüketiciye sunulup bedeli faturaya yansıtılan mal veya hizmeti sunan gerçek kişiler veya tüzel kişilerin yetkilileri, UYAP Kurum Portal üzerinden dilekçe ve şirket yetkilisi olduğunu gösteren belge ile sicil tasdiknamesini tarayıp güvenli elektronik imza ile imzalayarak Bakanlığa gönderecekler. Bunun için daha önce imza sirküsü isteniyordu.

Önceki ve Sonraki Haberler