1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Afşin Elbistan A Termik Santrali uluslararası çevre standartlarına sahip oluyor

Afşin Elbistan A Termik Santrali uluslararası çevre standartlarına sahip oluyor

Afşin Elbistan A Termik Santrali Afşin, yeni yatırımların tamamlanmasıyla, çevre limitlerine uygunlukta uluslararası standartlara sahip oluyor.

Afşin Elbistan A Termik Santrali uluslararası çevre standartlarına sahip oluyor

Enerji Günlüğü - Afşin Elbistan A Termik Santrali Afşin, yeni yatırımların tamamlanmasıyla, çevre limitlerine uygunlukta uluslararası standartlara sahip oluyor.

2018 yılının Aralık ayı itibariyle Çelikler Holding’e devredilen Afşin Elbistan A Termik Santrali’nde çevreyle ilgili birinci etap rehabilitasyon yatırımları tamamlandı, ikinci etap yatırımları ise sürüyor. Atık gazı bacaya ulaşmadan önce filtreleyen ve arıtan sistemin kurulmasıyla, santral, çevre limitlerine uygunlukta uluslararası standartlara sahip oluyor. Santral, Dry FGD (kuru baca gazı arıtma) sisteminin mevzuata göre 2020 yılının ilk 6 ayında tamamlanması ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan denetimler sonucu geçici faaliyet belgesi aldı ve üretime geçti. 

2021 İLK ÇEYREĞİNDE PROJE TAMAMLANACAK

Proje kapsamında, toz tutucu filtreler yüzde 80 oranında yenilendi ve ilk etapta Dry FGD (ıslak baca gazı arıtma) sistemi yüzde 100 oranında tamamlanarak hayata geçirildi. Bu çerçevede, Avrupa’daki uygulama örneklerine uygun olarak hareket edildi. Haziran 2020’de çevre mevzuatına uygunluk denetiminden onay alınarak kullanımına başlandı. 

İkinci aşamada, daha büyük tesislerden oluşan Wet FGD (ıslak baca gazı arıtma) sistemi inşasına başlandı. Sistemin mühendislik çalışmaları Avrupa’da hazırlandıktan sonra, Mart 2020’de temeli atıldı ve pandemi koşullarına rağmen ara verilmeden ilerleyerek yüzde 65 oranında tamamlandı. Sistemlerin, 2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 100 oranında tamamlanması planlanıyor. 

Afşin Elbistan A Termik Santrali dört üniteden oluşuyor ve yılda 8.1 milyar kilovatsaatlik elektrik üretim kapasitesiyle Türkiye ekonomisine ve Kahramanmaraş’a önemli katkılar sağlıyor. Toplam 1.355 MW kurulu gücüyle elektrik üretiminde önde gelen tesislerden olan Afşin Elbistan A Santrali, revizyon yatırımları sayesinde hem filtreleme ve baca gazı arıtma sistemleri konusunda dünya standartlarına sahip olacak, hem de elektrik üretim kapasitesini artıracak. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler