1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Afyonkarahisar’da bitkisel ve hayvansal atıklar elektriğe dönüşecek

Afyonkarahisar’da bitkisel ve hayvansal atıklar elektriğe dönüşecek

Respect Biyogaz Elektrik, Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesinde kuracağı biyogaz tesisinde günde 418,683 ton bitkisel ve hayvansal atığı işleyerek elektrik üretecek.

Afyonkarahisar’da bitkisel ve hayvansal atıklar elektriğe dönüşecek

Enerji Günlüğü - Respect Biyogaz Elektrik, Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesinde kuracağı biyogaz tesisinde günde 418,683 ton bitkisel ve hayvansal atığı işleyerek elektrik üretecek.

Afyonkarahisar ili, Bolvadin ilçesi, Hamidiye Köyü, Üçtepe Mevkii sınırları içerisinde toplam 55.600,00 m2 yüzölçümlü alan üzerinde Respect Biyogaz Elektrik Enerji ve Gübre Üretim San. ve Tic. A.Ş. tarafından 4,578 MW kapasiteli “Biyogaz Elektrik Üretim Santrali ve Hayvansal Tabanlı Organik Gübre Tesisi” kurulup işletilmesi planlanıyor. 

50,6 milyon lira değerindeki proje kapsamında kurulacak tesiste hammadde olarak günde 38 ton büyükbaş hayvan dışkısı, 380 ton/gün tavuk dışkıları ve 0,683 ton/gün tarımsal atıkları (mısır silajı) kullanılarak, gerekli işlemlerden geçirilip enerji ve organik gübre üretilecek. 

Tesiste hayvansal ve tarımsal atıklar kullanılarak elde edilecek biyogaz ile kojenerasyon sisteminde elektrik ve ısı enerjisi üretilecek. Biyogaz üretimi sırasında açığa çıkacak fermente ürünler ile de katı ve sıvı gübre üretilecek.

Biyogaz, organik bazlı atık/artıkların anaeorobik (oksijensiz ortamda) fermantasyonu sonucu ortaya çıkan renksiz – kokusuz, havadan hafif, parlak mavi bir alevle yanan ve bileşiminde organik maddelerin bileşimine bağlı olarak yaklaşık; % 40-70 metan, % 30-60 karbondioksit, % 0-3 hidrojen sülfür ile çok az miktarda azot ve hidrojen bulunan bir gaz karışımdır. Bu ayrışma süreci bataklıklar, deniz diplerinde, sıvı gübre çukurlarında ve geviş getiren hayvanların işkembelerinde olmak üzere doğada yaygın olarak gerçekleşir. Biyogaz üretim tesislerinde ise bu işlem için çürütme ünitelerinden faydalanılmaktadır. Çürütme ünitelerinin amacı, doğal indirgeme süreçlerinin teknik bir düzen içinde yapılmasını sağlamaktır. Bu tesislerin ürünü olarak ise açığa çıkan enerjiden yani biyogazdan teknik olarak yararlanılması amaçlanmıştır. 

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler