1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Airbus güneş enerjisini yüzeye ışınlayan teknolojiyi başarıyla denedi

Airbus güneş enerjisini yüzeye ışınlayan teknolojiyi başarıyla denedi

Airbus, X-Works Innovation Fabrikasında geliştirdiği solar kolektörden enerji ışınlama teknolojisini kısa mesafede başarıyla denedi.

Airbus güneş enerjisini yüzeye ışınlayan teknolojiyi başarıyla denedi

Enerji Günlüğü - Airbus, X-Works Innovation Fabrikasında geliştirdiği solar kolektörden enerji ışınlama teknolojisini kısa mesafede başarıyla denedi. 

Uzaydaki uydu güneş kolektörlerinde elde edilen güneş enerjisinin yeryüzüne kablosuz iletilmesi olarak özetlenebilecek fütüristik enerji kaynağı, enerji dönüşümü sürecinin umut veren yeniliklerinden biri. Altyapısı herhangi bir alternatiften daha pahalı olmayan bu yeni teknolojinin yaygınlaşma fırsatı bulursa çok daha verimli ve ucuz olacağı öngörülüyor. 

Airbus’a ait X-Works Innovation Fabrikasında üretilen prototip, test ve gösteri amaçlı ilk denemesini Airbus Power Beaming Demonstrator adı verilen sistemle gerçekleştirildi. 27 Eylül 2022 günü yapılan gösteride mikrodalga ışınlama yöntemiyle uzayı ve Dünya’yı temsil eden iki nokta arasındaki 36 metrelik mesafeye kablosuz olarak yeşil enerji iletildi.

Power Beaming sistemi, güneş ışığını yakalayıp enerjiye dönüştürme ve ardından onu kablosuz olarak ışınlama prensibine dayalı olarak çalışıyor. Uzayda atmosferin dışına yerleştirilecek olan kolektör uydular, çok daha az kayıpla ve %50 daha yoğun güneş ışığı yakalayıp; üstelik gece gündüz ayrımı yaşamadan sürekli elektrik üretebilecekler. Elde edilen elektrik ise Power Beaming ile yüzeye aktarılacak ve şehirler, fabrikalar, evler ve hatta uçaklar bile elektrik enerjisi alabilecekler. 

Airbus uzmanları bu teknolojinin ülkeler için enerji alanında tam kontrol sağlayabilecek; bağımlılıktan kurtarıcı bir seçenek olacağı öngörüsünde bulunuyorlar. 

Sistemin tasarımına göre aktarım sırasında ışınlar, bulutların arasından kolayca geçerek çok az kayıpla alıcı istasyonlara ulaşacak. Bu nedenle güç kaybı da minimum düzeyde olacak. Teknolojinin, kuşlara veya uçaklara zarar vermeyecek şekilde tasarlanabileceği düşünülüyor. Ayrıca, elektriği Dünya'ya dağıtmak için karmaşık ve pahalı bir altyapıya, enerji santrallerine, boru hatlarına veya kablolara gerek yok. 

Power Beaming prototiplerinin 2030’ların başlarında devreye gireceği tahmin ediliyor. Ancak yaygınlaşması daha çok zaman alabilir. Menzili arttırmak, hava istasyonlarının ağırlığını azaltmak ve güvenlik prosedürlerini geliştirmek yeni teknolojinin önündeki önemli hedefler olarak duruyor.

Önceki ve Sonraki Haberler