1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Ak-El Kemah HES’in su kullanım anlaşmasını yenilemek istiyor

Ak-El Kemah HES’in su kullanım anlaşmasını yenilemek istiyor

Kemah HES’in hukuki sorunları çözülene kadar, lisans kapsamındaki hak ve yükümlülükleri askıya alındı.

Ak-El Kemah HES’in su kullanım anlaşmasını yenilemek istiyor

Enerji Günlüğü - Kemah HES’in hukuki sorunları çözülene kadar, lisans kapsamındaki hak ve yükümlülükleri askıya alındı. EPDK şirkete bir yıl süre tanıdı.

Akenerji Elektrik Üretim AŞ’nin %100 bağlı ortaklığı olan Ak-El Kemah Elektrik Üretim AŞ’ye Kemah Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) Projesi için verilen EÜ/2041-8/1453 sayılı ve 01 Nisan 2009 tarihli lisans dolayısıyla şirketin üstlendiği yükümlülükler ile lisanstan kaynaklanan hakları, Kemah HES Projesi ile ilgili hukuki sorunların çözülmesi sürecinde şirketin zarar görmemesi amacıyla, bir yıllığına askıya alındı.  

SU KULLANIM ANLAŞMASININ İPTALİNE İTİRAZ

Ak-El Kemah Elektrik Üretim AŞ, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ile Kemah HES için Su Kullanım Hakkı ve İşletme Esaslarına İlişkin Anlaşma imzalamıştı. Ancak anlaşmanın iptali istemiyle açılan dava nedeniyle Kemah HES Projesinin başlamasında gecikmeler söz konusu olmuş; davayı gören birinci derece mahkemesi, istinaf yolu açık olmak üzere, anlaşmanın iptaline karar vermişti. 

Ak-El Kemah Elektrik Üretim AŞ istinaf yoluna başvurdu ve DSİ ile yeni bir su kullanım hakkı anlaşması imzalanması yönünde çalışma başlattı. 

EPDK GECİKMEDEN DOĞAN SAKINCALARI ÖNLEMEK İÇİN BİR YIL SÜRE TANIDI

Şirket, Kemah HES ile ilgili yaşanan hukuki sürece dayalı gecikmeler nedeniyle zarar görmemek amacıyla; Enerji Piyasası Düzenleme Kuruluna (EPDK), lisanstan kaynaklanan hak ve yükümlülüklerinin askıya alınması için başvuru yaptı. 

EPDK başvuruyu değerlendirdi ve 01 Eylül 2022 tarihli ve 11159-39 sayılı kararıyla Ak-El Kemah Elektrik Üretim AŞ’nin 01 Nisan 2009 tarihli ve EÜ/2041-8/1453 numaralı üretim lisansı kapsamındaki hak ve yükümlülüklerinin askıya alınmasına ve faaliyetlerinin durdurulmasına; söz konusu lisansın askıya alınması kapsamında Ak-El Kemah AŞ’ye su kullanım anlaşmasının iptal kararının kaldırılması ve/veya davanın reddi ya da projeye ilişkin yeni su kullanım anlaşmasının EPDK’ya sunulması için 01 Eylül 2023 tarihine kadar bir yıl süre verdi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler