1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Akaryakıt ticaretine 10 milyon lira teminat şartı

Akaryakıt ticaretine 10 milyon lira teminat şartı

Akaryakıt ve LPG (otogaz ve tüpgaz) ile sigara ve alkollü içecek işine yeni gireceklerden 10 milyon TL, mevcut işletmelerden ise yıllık cirolarının yüzde 1’i kadar teminat alınacak.

Akaryakıt ticaretine 10 milyon lira teminat şartı

Enerji Günlüğü - Akaryakıt ve LPG (otogaz ve tüpgaz) ile sigara ve alkollü içecek işine yeni gireceklerden 10 milyon TL, mevcut işletmelerden ise yıllık cirolarının yüzde 1’i kadar teminat alınacak. 

AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik getirilmesini öngören 15 maddelik bir kanun teklifi sundu. DÜNYA'nın haberine göre Altunyaldız, düzenlemeyle Petrol Piyasası Kanunu ile petrolün doğrudan veya işlenerek güvenli ve ekonomik olarak rekabet ortamı içerisinde kullanıcılara sunumuna ilişkin piyasa faaliyetlerinin şeffaf, eşitlikçi ve istikrarlı biçimde sürdürülmesinin hedeflendiğini bildirdi. Ancak teklifle getirilmesi öngörülen değişiklikler petrol piyasası dışındaki bazı sektörleri de kapsayacak şekilde formüle edilmiş durumda. 

İSTASYON AÇMAK İÇİN 10 MİLYON ŞART

AK Parti’nin teklifi geldiği haliyle yasalaşırsa akaryakıt, LPG, tütün mamulleri ve alkollü içecek sektörlerinde ilk defa faaliyet göstereceklerden 10 milyon TL teminat alınacak. Halen bu faaliyetleri gösteren işletmeler ise 100 milyon TL’yi geçmemek üzere bir önceki yılki cirolarının yüzde 1’i tutarında teminat ödemek zorunda olacak. 

TEMİNAT VERMEYEN İŞLETME KAPANACAK 

Yasalaşması halinde, teklifte öngörülen teminatı vermeyenler çeşitli tutarlarda para cezasına maruz kalacak. Akaryakıt ve LPG piyasasında olup teminatlarını vermeyenler, teminatlarını verene kadar faaliyetten men edilecek. Buna göre teminatı yatırman işletmelere 25 bin TL’den az ve 1 milyon TL’den fazla olmamak üzere brüt satışlarının binde 3’ü oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek.

POS KAYITLARI SİLENLERE KAMU DAVASI

AK Parti Konya milletvekili Ziya Altunyaldız’ın teklifi, yazar kasa ve yazarkasa-pos gibi ödeme kaydedici cihaz ve otomasyon gibi elektronik sistemlere müdahale suçlarının önlenmesini ve bu suçları işleyenlerin nasıl cezalandırılacağını da düzenliyor. Buna göre inceleme sırasında ödeme kaydedici cihaz ve otomasyon sistemlerine müdahale edildiği tespit edilirse incelemenin tamamlanması beklenmeksizin derhal kamu davası açılacak. 

AKARYAKITTA YETKİLENDİRİLMİŞ OTOMASYONCU ŞARTI 

Dağıtıcı lisansı sahiplerinin otomasyon sistemi, EPDK tarafından yetkilendirilmiş tüzel kişiler tarafından kurulacak. Ödeme kaydedici cihaz ve otomasyon gibi elektronik sistemlere müdahale eden kişilere vergi kaçakçılığı suçu kapsamında 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. İzinsiz üretilen maddeleri akaryakıt olarak nakleden, bulunduran ve satanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası kesilecek. 

SAHTE FATURA İSTASYON KAPATTIRACAK

Sahte fatura düzenleyen ve kullananlar ile ödeme kaydedici cihaza ve otomasyona müdahale edenlerin faaliyetleri EPDK tarafından geçici olarak durdurulacak. Suç mahkeme kararıyla kesinleşirse, işletmecinin lisans ya da lisansları iptal edilecek. Herhangi bir dağıtıcıdan aldığı akaryakıtı başka bir dağıtıcıya satanlara ilk seferinde idari para cezası uygulanacak, suçun iki yıl içinde tekrarı halinde dağıtıcı lisansı iptal edilecek. 

Önceki ve Sonraki Haberler