1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Akaryakıtta küresel yolsuzluk dudak uçuklatıyor

Akaryakıtta küresel yolsuzluk dudak uçuklatıyor

Enerji Günlüğü - Dünyada her yıl 133 milyar dolar değerinde akaryakıt yasadışı olarak çalınıyor, tağşiş ediliyor ve çeşitli şekillerde dolandırıcılığa...

Akaryakıtta küresel yolsuzluk dudak uçuklatıyor

Enerji Günlüğü - Dünyada her yıl 133 milyar dolar değerinde akaryakıt yasadışı olarak çalınıyor, tağşiş ediliyor ve çeşitli şekillerde dolandırıcılığa konu ediliyor.

Eurocontrol Technics Group tarafından yayınlanan infografik veriler, dünya genelinde yaşanan yakıt hırsızlığına dikkat çekiyor. Her yıl dünyada üretilen 1.7 trilyon dolar değerindeki ham petrolün yakıta dönüştürülmesi sonrası problemler yaşanmaya başlıyor. E & Y, dünya genelinde akaryakıtta illegal aktivitelerin 133 milyar dolarlık bir rakama ulaştığını tahmin ediyor. Üstelik bu rakamın, köklü yolsuzluk ve hükümetlerin de bu aktivitelere bulaşması nedeniyle gerçekte olandan çok daha az olduğu kaydediliyor. Yine E&Y verilerine göre, petrol ve gaz sektöründeki sahtekarlıkların yüzde 57.1’i devlet kademelerindeki yolsuzluk ile bağlantılı.

Bu miktarın büyüklüğünü anlayabilmek için BP’nin piyasa değerinin 111 milyar dolar, Kuveyt ekonomisinin 110 milyar dolar olduğunu belirtmekte fayda var. 

Akaryakıt hırsızlığı ile elde edilen gelir organize suçları ve terörizmi finanse etmede, petrol sanayi personelinin maaşlarını ödemede, hatta politikacıların ve diğer devlet çalışanlarının maaşlarının ödenmesinde kullanılıyor. 

AKARYAKIT NASIL ÇALINIYOR?

Akaryakıt gemilere illegal yükleme, gemiden gemiye yükleme, boru hatlarını delerek çekme, silah zoruyla el koyma, kaçakçılık ve kara para aklama, devlet kademesinde yolsuzluk yöntemleriyle çalınıyor. Örneğin, Meksika’da uyuşturucu çeteleri boruları delerek 7 dakikada 90,000$ kazanabiliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler