1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Akdeniz doğalgazında Türkiye`ye karşı ittifak!

Akdeniz doğalgazında Türkiye`ye karşı ittifak!

Enerji Günlüğü - Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır enerji deklarasyonu yayınlayarak, Türkiye’ye, “Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği...

Akdeniz doğalgazında Türkiye`ye karşı ittifak!

Enerji Günlüğü - Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır enerji deklarasyonu yayınlayarak, Türkiye’ye, “Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB) içerisindeki sismik araştırmaları sonlandırması ve gelecekte de benzer faaliyetlerden kaçınması” çağrısında bulundu.

Kahire’de bir araya gelen Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi, “Kahire Deklarasyonu” imzalayarak, Güney Kıbrıs’ın egemenlik haklarına saygı duyulması gerekliliğinin yanı sıra Türkiye’ye, “Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki sismik araştırmaları sonlandırması ve gelecekte de benzer faaliyetlerden kaçınması” çağrısında bulundu.

ENERJİ KEŞFİ BÖLGESEL İŞBİRLİĞİNDE KATALİZÖR

Kahire Deklarasyonu'nda Kıbrıs sorununun, uluslararası hukuk temelinde adil ve kalıcı çözümünden bahsedilerek, Doğu Akdeniz’de hidrokarbon keşfinin, bölgesel işbirliği açısından katalizör görevi gördüğü vurgulandı.

Üç ülkenin zirve sonucunda imzaladığı ve benimsediği “Kahire Deklarasyonu”nda üç ülke arasındaki Münhasır Ekonomik Bölge’nin belirlenmesine ilişkin müzakerelerin hızlandırılması kararı çıktı.

Kahire Deklarasyonu’nda “Üç ülke, deniz hukukuna ilişkin BM anlaşmasının genel geçerliliğini vurgulamaktadır ve henüz yapılmayan, deniz bölgelerimizin belirlenmesi için müzakereleri en hızlı bir şekilde ileriye götürme kararı almıştır.” denildi.

Önceki ve Sonraki Haberler