1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Akdeniz Elektrik Dağıtım, ucuza mı satıldı?

Akdeniz Elektrik Dağıtım, ucuza mı satıldı?

Enerji Günlüğü - Daha önce yapılan ve iptal edilen ihalede 1 milyar 165 milyon dolar teklif edilen Akdeniz EDAŞ için bu kez 546 milyon dolar teklif edilmesi,...

Akdeniz Elektrik Dağıtım, ucuza mı satıldı?

Enerji Günlüğü - Daha önce yapılan ve iptal edilen ihalede 1 milyar 165 milyon dolar teklif edilen Akdeniz EDAŞ için bu kez 546 milyon dolar teklif edilmesi, fiyat pahalı mı ucuz mu tartışmasına yol açtı.
İki ihale arasındaki bu fark kamuoyunda, Akdeniz EDAŞ'ın ucuza gittiği algısını güçlendirdi. Ancak uzmanlar biraz farklı düşünüyor. Daha önceki ihalenin, teklif sahiplerinin teminatlarını yakma pahasına bu dağıtım bölgesini devralmaması üzerine iptal edilmesi fiyatın yüksekliğine bağlanıyor. Bu kez Cengiz-Kolin-Limak tarafından verilen 546 milyon dolarlık fiyat genellikle makul bulunsa da, bu durum "ucuza gitti" algısını bozmaya yetmeyecek görünüyor. Birincisi, çıkan rakamı çok şaşırtıcı bulmasa da kimi uzmanlar en az 100 milyon dolar daha yukarıda bir fiyat bekliyordu.

LİMAK: DÜŞÜNDÜĞÜMÜZDEN PAHALI
İhaleyi kazanan Ortak Girişim Grubu'nun üyelerinden Limak Grubu'nun Enerji Koordinatörü İsmail Ergüneş, ihalede ulaşılan rakam için "düşündüğümüzden daha yüksek" diye değerlendirdi.

80-90 MİLYON DOLAR EKSİK AMA MAKUL
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Sevaioğlu ihalede bundan iki yıl önceki fiyatların çıkmadığını hatırlatarak, "İki yıl önceki ihalede, 1 milyar 160 milyon dolarlık fiyat çıkmıştı. Ve o fiyatın yüksek olduğunu görmüştük. Nitekim söylenenler oldu ve o ihaleler başarısızlıkla sonuçlandı" dedi. Son ihalede oluşan 546 milyon dolara "makul" olarak değerlendiren Prof. Dr. Sevaioğlu "80 milyon dolar daha fazla olabilirdi. Kabaca yaptığımız hesaplara göre olması gereken bedel 630 milyon dolar. Varılan rakam ise 546 milyon dolar" diye konuştu. Aradaki 80-90 milyon dolarlık farkı da "risk primi" olarak değerlendirmek gerektiğini belirten Prof. Dr. Sevaioğlu, buna şöyle açıklık getirdi:
"Şimdi kur riski var. TL ve döviz bazında fiyatlardaki ayrışmadan dolayı. EPDK'nın perakende ticaret satış bedelini her sene yeniden belirlemesindeki belirsizlik var. Belirlenen kar marjının devamı konusundaki bir risk var. Şu anda kWh başına 3.49 TL. Bunlar düşünülürse, fiyat makul gibi görünüyor. Aradaki, beklediğimiz fakat gerçekleşmeyen 80-90 milyon dolarlık farkın risk primi olduğunu kabul edebiliriz..."

Akdeniz EDAŞ, Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişimi'nin. İşte ihalenin ayrıntıları...

Önceki ve Sonraki Haberler