1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Akfen Cumhuriyet’in 100’ncü yılı anısına hatıra ormanı kurdu

Akfen Cumhuriyet’in 100’ncü yılı anısına hatıra ormanı kurdu

Akfen Holding, Çanakkale’de geçen yıl yanan ormanlık alanın yakınında Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’ncü yılı anısına 100 bin ağaçlık “Akfen 100’ncü Yıl Hatıra Ormanı” kurdu. 

Akfen Cumhuriyet’in 100’ncü yılı anısına hatıra ormanı kurdu

Enerji Günlüğü - Akfen Yenilenebilir Enerji, yerli ve doğal kaynaklardan üretim yapan 700 MW’lık portföyünü 2025 yılına kadar 1200 MW’ye çıkarmayı hedefliyor. Yatırımlar için 500 milyon dolar civarında yatırım öngörülüyor.

Akfen Holding, Türkiye'nin yeşil mirasına katkıda bulunmak amacıyla önemli bir projeyi hayata geçirdi. Akfen’in, çatısı altındaki tüm şirketlerin katılımıyla, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’ncü yılı anısına Çanakkale’de 100 bin ağaçlık “Akfen 100’ncü Yıl Hatıra Ormanı”nın ilk fidanları toprak ile buluştu.

Akfen 100. Yıl Hatıra Ormanı, Çanakkale’nin Merkez Yukarıokçular ve Çanakalan mevkilerinde toplamda 100 bin adet karaçam ve kızılçam ağacının dikileceği bir ormandan oluşuyor. Akfen çatısı altındaki şirketlerin desteğiyle hayata geçirilen ormanda, Akfen Holding, Akfen İnşaat, Akfen Yenilenebilir Enerji, Akfen GYO, Akfen Çevre ve Su, Akfen Hastane Hizmetleri ve Akfen Turizm şirketlerinin katkıları bulunuyor. 

akfen-canakkale-hatira-ormani.jpeg

AĞAÇLAR 5 BİN İNSANA OKSİJEN SAĞLAYACAK

Sürdürülebilir bir geleceğe katkı sunmayı hedefleyen proje ile bölgedeki orman arazi varlığı yaklaşık 1 milyon daha metrekare artacak. Dikilen ağaçlar ile oluşacak ormanın her yıl 5 bin insana yetecek kadar (3 bin ton) oksijen üretmesi ve heyelanları 350 kat azaltacağı tahmin ediliyor. 

“HEDEF İKİ YILDA 500 MW İLAVE KAPASİTE”

“Akfen 100. Yıl Hatıra Ormanı” için düzenlenen fidan dikim töreninde basın mensupları ile buluşan Akfen Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Mustafa Kemal Güngör, şirketin gelecek döneme ilişkin hedeflerini paylaştı. Güngör, güneş, su ve rüzgar olarak sadece yerli ve yenilenebilir kaynaklardan üretim yapan 700 MW’lık güç kapasitesini 2025 yılı sonuna kadar yaklaşık 1200 MW düzeyine çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

500 MİLYON DOLAR YATIRIM

“Önümüzde çok hızlı, yatırım dolu 2-3 yılımız var” diyen Güngör, hibrit enerji santralleri, rüzgar santrallerinde kapasite artışı ve depolama tesisleri kuracaklarını ifade etti. 

Enerji Günlüğü’nün sorusu üzerine Güngör, hedeflenen bu ilave kapasite yatırımları için kabaca 500 milyon dolar yatırım yapılacağını ifade etti. 

“3 HİBRİT GES YATIRIMINA BAŞLADIK”

2023 yılında gerçekleştirilen başarılı halka arz döneminin geride kalmasıyla yeni bir yatırım atağına başladıklarını dikkat çeken Mustafa Kemal Güngör, 3 yeni güneş enerji santralinin (GES) yapımına başladıklarını kaydetti. Güngör’ün verdiği bilgilere göre toplam kurulu gücü 66 MW büyüklüğünde olacak 3 hibrit güneş enerji santrali Osmaniye ve Çanakkale’de yer alacak. 

Osmaniye’deki 57 MW’lık Sarıtepe ve 23 MW’lık Demirciler rüzgâr enerji projelerinin (RES) alanlarında hayata geçirilecek 2 hibrit GES projesinden Demirciler Hibrit GES projesi 13,27 MW, Sarıtepe Hibrit GES projesi ise 12,98 MW güce sahip olacak. Yapımına başlanılan üçüncü hibrit GES projesi ise Çanakkale’deki 112,2 MW gücündeki Üçpınar RES sahasında hayata geçecek. Üçpınar Hibrit GES adıyla kurulacak hibrit projenin kurulu gücü 40 MW gücünde olacak. Anahtar teslim mühendislik, tedarik ve inşaat işleri sözleşmesi imzalanan projeler 2024 yılı içerisinde tamamlanarak enerji üretmeye başlayacak.

Güngör, “Büyüme stratejimize uygun olarak aldığımız ve alacağımız olan ön lisanslar ile 80 MW kurulu güce sahip 2 depolamalı GES ve 205 MW kurulu güce sahip 4 depolamalı RES olmak üzere toplam 285 MW düzeyinde yeni yatırımları hayata geçireceğiz. Bu yeni yatırımlar tamamlanınca 2025 yılı sonunda toplam kurulu güç kapasitemizi 1200 MW düzeyine çıkarmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

11.8 MİLYON DOLARLIK KARBON KREDİSİ SATIŞI

Şirket olarak çevresel sürdürülebilirlik ve ekonomiye katkı sağlama hedefleri doğrultusunda İngiltere merkezli EOS Climate&Energy ile karbon kredi satışları gerçekleştirdiklerini ifade eden Mustafa Kemal Güngör, “Geleceğe dönük olarak, yeni yatırım fırsatlarını takip etmeye ve güçlü stratejimizi sürdürmeye devam ediyoruz. Her yeni proje ile yenilenebilir enerji alanında lider konumumuzu güçlendirerek, daha parlak ve sürdürülebilir bir gelecek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yenilenebilir kaynaklara odaklandığımız portföyümüzdeki çeşitli santrallerimizden elde ettiğimiz karbon kredisi satışının yurtdışına satışı ile Türkiye’ye yarattığımız ekonomik değer 11.8 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu alanda daha da gelişeceğimizi öngörüyoruz” diye konuştu.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/Çanakkale

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler