1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Akkuyu NGS’de iç koruma kabuğu 3’üncü katmanı kuruldu

Akkuyu NGS’de iç koruma kabuğu 3’üncü katmanı kuruldu

Akkuyu NGS’nin ikinci ünitesi reaktör binasının sızdırmazlığını sağlayan iç koruma kabuğunun 3’üncü katmanı kuruldu. 

Akkuyu NGS’de iç koruma kabuğu 3’üncü katmanı kuruldu

Enerji Günlüğü - Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 2’nci ünitesinin reaktör binasında, santralin güvenlik sisteminin ana unsurlarından biri olan iç koruma kabuğunun (İKK) 3’üncü katmanı kuruldu.

Mersin’de kurulumu devam eden Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) güvenlik sistemini güçlendiren yeni bir adım atıldı. Santralin 2’nci ünitesinin reaktör binasında, santralin güvenlik sisteminin ana unsurlarından biri olan iç koruma kabuğunun (İKK) 3’üncü katmanı kuruldu. Reaktör binasının korunmasını sağlayan iç koruma kabuğu, boru ve santralin işletme aşamasında nükleer bakımı için kullanılan reaktör polar vinç girişleri için destek görevi görüyor.

KATMAN BİNANIN SIZDIRMAZLIĞINI SAĞLIYOR

Çelik katmandan ve özel betondan oluşan iç koruma kabuğunun 3’üncü katmanı, reaktör binasının sızdırmazlığını sağlıyor. İKK 3’üncü katmanı, her biri 12 bölümden oluşan iki ayrı katman olmak üzere, 24 bölümden oluşan kaynaklı bir metal konstrüksiyon olma özelliğini taşıyor. Ekipman, ağırlığı 5 ila 7 ton, yüksekliği ise 6 metre olan bölümlerin birbirine kaynaklanmasıyla toplam ağırlığı 321,9 ton yüksekliği 12 metre, çevre uzunluğu ise 138 metre olan tek bir silindirik konstrüksiyon haline getiriliyor. 

Akkuyu NGS’de bulunan güç ünitelerinin reaktör binaları, çift koruma kabuğu ile donatılıyor. Betonarme dış koruma kabuğu, 9 şiddetinde deprem, tsunami, kasırga ve bunların kombinasyonlarından oluşan aşırı dış etkenlere dayanacak şekilde tasarlandı. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler