1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Akkuyu NGS'nin 3. ünitesi için inşaat lisansı verildi

Akkuyu NGS'nin 3. ünitesi için inşaat lisansı verildi

Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali olması planlanan ve Mersin’de inşa çalışmaları devam eden Akkuyu NGS üçüncü ünitesi için inşaat lisansı verildi. 

Akkuyu NGS'nin 3. ünitesi için inşaat lisansı verildi

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali olması planlanan ve Mersin’de inşa çalışmaları devam eden Akkuyu NGS üçüncü ünitesi için inşaat lisansı verildi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali’nin 3. Ünitesi için inşaat lisansı verildiğini açıkladı. Açıklamada, “ 2023'te ilk reaktör devreye alınacak ve enerji portföyümüz yeni bir enerji kaynağıyla daha çeşitlendirilecek. Akkuyu'dan yükselecek enerji tüm Türkiye'yi aydınlatacak” denildi. 

Nükleer Düzenleme Kurulu (NDK) tarafından verilen inşaat lisansı ile birlikte üçüncü güç ünitesinin reaktör ve türbin binaları gibi nükleer güvenlik kapsamındaki tüm yapıların inşaatına ve nükleer güvenlikle alakalı sistem ve ekipmanların montajına başlanabilecek. Üçüncü güç ünitesinin ‘Sınırlı Çalışma İzni’ ise 23 Temmuz 2020 tarihinde onaylanmıştı.

“TEMEL BETONU YAPIM ÇALIŞMALARINA BAŞLAYACAĞIZ”

AKKUYU NÜKLEER A.Ş., Kamu Kurumları ile İlişkiler ve Uluslararası İşbirliği Yönetici Direktörü Аleksei Frolov yaptığı değerlendirmede, “İnşaat lisansının alınması, güç ünitesinin inşaatına başlanabilmesi için gerekli olan son izin aşamasıdır. Başvuru dokümanının hazırlanmasının yanı sıra inceleme sürecinde NDK’nın sorularına verilecek yanıtlarla ilgili olarak tasarım kuruluşlarıyla birlikte çok kapsamlı ve detaylı çalışmalar yaptık. NDK, inşaat lisansını vererek, Akkuyu NGS’deki üçüncü ünitenin inşaat ve montaj işlerini düzenleyen tüm yasal gerekliliklere ve standartlara uyulduğunu teyit etmektedir. Şu anda daha önce alınan sınırlı çalışma izni kapsamında Akkuyu NGS üçüncü güç ünitesi reaktör binasının ve türbin binasının temel altı beton çalışmaları tamamlanmakta olup, bunun ardından gerçekleştirilecek donatı çalışmaları sonrası aldığımız lisansa istinaden temel betonu yapım çalışmalarına başlayacağız” ifadelerini kullandı.

TAMAMLANAN ÇALIŞMALAR

Akkuyu NGS Projesi’nde ÇED Raporu Onayı, Elektrik Üretim Lisansı, birinci, ikinci ve üçüncü güç ünitelerinin inşaat lisansları ve Doğu Kargo Terminali Geçici İşletme İzni gibi ana lisanslar ve izinlerin tamamlandığı kaydedildi. Dördüncü güç ünitesinin inşaat lisansının alınması için hazırlanan başvuru dosyasının da 12 Mayıs 2020 tarihinde NDK’ya sunulduğu, inceleme sürecinin devam ettiği bildirildi.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Mersin ilinin Gülnar ilçesinde bulunan Yanışlı mahallesinin Akkuyu mevkiinde inşa edilecek. Akkuyu sahası, Rusya ile imzalanan ikili devletlerarası anlaşma sonucunda Rus kamu şirketi Rosatom’a bağlı Atomstroyexport’a bedelsiz olarak teslim edildi. Şirket buraya kendi bulacağı finansal kaynaklarla nükleer santral inşa ediyor ve ürettiği elektriği 15 senelik alım garantisi ile Türk tarafına satacak. 1200 MW'lık dört üniteden oluşacak ve 4800 MW'lık kurulu güce sahip olacak santralin tek başına Türkiye'nin elektrik üretiminin yaklaşık %6'sını karşılaması öngörülüyor. Santralin ilk ünitesinin 2023 yılında devreye alınması hedefleniyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler