1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Akkuyu NGS için Rus Sovcombank’tan 300 milyon dolar kredi

Akkuyu NGS için Rus Sovcombank’tan 300 milyon dolar kredi

Rusya'nın en büyük özel bankalarından Sovcombank, Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşası için Rosatom’a 300 milyon dolara kadar kredi sağlayacak.

Akkuyu NGS için Rus Sovcombank’tan 300 milyon dolar kredi

Enerji Günlüğü - Rusya'nın en büyük özel bankalarından Sovcombank, Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşası için Rosatom’a 300 milyon dolara kadar kredi sağlayacak.

Rus Bankası Sovcombank, Türkiye’nin ilk nükleer enerji santralini kurmakla sorumlu Akkuyu Nükleer A.Ş.’ne 300 milyon dolara kadar kredi sağlayacağını duyurdu. Bankanın internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, sağlanacak kredi 7 yıl vadeli olacak ve iki tarafın iş ilişkileri bakımından yeni bir sayfa açacak. 

KREDİ İKLİM HEDEFLERİ İLE UYUMLU

Sovcombank PJSC Başkanı Dmitry Gusev, yeni nükleer tesisler inşa etmenin gaz emisyonlarını azaltacağını kaydederek, Banka olarak küresel iklim değişiklikliğinin azaltılması hedeflerine bağlı olduklarını vurguladı. Sağlanan kredinin de bu hedefler ile uyumlu olduğunu ifade etti. 

Rosatom Genel Direktör Yardımcısı Ilya Rebrov da Akkuyu Nükleer Tesis Projesi inşasının iyi gittiğini söyledi. Sağlanan kredinin finansman açısından önemli olduğunu vurguladı.

12 Mayıs 2010’da Rusya Federasyonu Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Türkiye’nin güney kıyısındaki Mersin ilinde VVER-1200 reaktörlü dört güç ünitesine sahip, toplam 4800 MW kurulu güç kapasiteli Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin inşa edilmesini öngören İşbirliği Anlaşması imzalandı. Anlaşma kapsamında Rus tarafı, Türkiye Cumhuriyeti’nde AKKUYU NÜKLEER ANONİM ŞİRKETİ proje şirketini kurdu. Projede Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu'nun (Rosatom) %99.2 payı bulunuyor. Projenin toplam maliyeti ise 20 milyar dolar seviyesinde hesaplanıyor. Toplam 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip 4 reaktörden oluşacak santralin ilk ünitesinin 2023 yılında devreye alınması hedefleniyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler