1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Akkuyu NGS’de ilk ünitenin güvenliği güçlendirildi

Akkuyu NGS’de ilk ünitenin güvenliği güçlendirildi

Akkuyu NGS’de radyoaktif maddelerin çevreye yayılmasını önleyen iç koruma kaplamasının ilk ünite reaktör binasındaki ikinci kat montajı tamamlandı.

Akkuyu NGS’de ilk ünitenin güvenliği güçlendirildi

Enerji Günlüğü - Akkuyu NGS’de radyoaktif maddelerin çevreye yayılmasını önleyen iç koruma kaplamasının ilk ünite reaktör binasındaki ikinci kat montajı tamamlandı.

Mersin’de kurulum çalışmaları devam eden Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) birinci güç ünitesi reaktör binasının iç koruma kaplamasının ikinci katının montajı tamamlandı. İç kaplama, güç ünitesinde radyoaktif maddelerin çevreye yayılmasını önleyen güvenlik sisteminin en önemli unsurlarından birini oluşturuyor.

Reaktör binası iç kaplamasının yanı sıra +3 nesil VVER-1200 olan yenilikçi Rus güç ünitelerinin tasarımında dış kaplama da öngörülüyor. Dış kaplamanın amacı, reaktör, buhar jeneratörü ve diğer ekipmanları olağanüstü dış etkilerden korumak.

İLK GÜÇ ÜNİTESİNİN TAMAMLANMASINA BİR ADIM DAHA YAKLAŞILDI

Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdür Birinci Yardımcısı NGS Yapı İşleri Direktörü Sergey Butckikh yaptığı açıklamada, ikinci kat iç kaplamanın montajıyla, ilk güç ünitesinin inşaatının tamamlanmasına bir adım daha yaklaştıklarını belirterek, "Reaktör binasının en büyük yapısal elemanlarından biri olan ikinci katmanının iç kaplamasının kaldırılması ve montajının başarıyla tamamlanması, bizim için son derece önemli bir olay. Bir sonraki aşamada, monte edilen yapının demir donatı işleri tamamlanacak, üzerine kalıp yerleştirilerek beton dökülecek" dedi. 

Dünyanın en güçlü paletli vinçlerinden biri olan Liebherr LR 13000 ile yürütülen montaj işlerinin ardından, reaktör binasının yüksekliği 12 metre artarak 4,95 metreden 16,95 metreye çıktı. Monte edilen yapının toplam ağırlığı 411 tona, çapı ise 20 metreden fazlaya ulaşıyor. İç kaplama toplamda üç katmandan ve kubbeden oluşacak. İç kaplamanın montajı tamamlanır tamamlanmaz sızdırmazlık açısından test edilecek.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler