1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Akkuyu NGS buhar türbin paketinde ilk ekipmanlar gönderildi

Akkuyu NGS buhar türbin paketinde ilk ekipmanlar gönderildi

Akkuyu Nükleer Enerji Santrali (NGS) için üretilen ve 20'den fazla özel parçadan oluşan ekipman, yaklaşık 17.5 ton ağırlığındaki kondenser gömülü parçaları gönderildi.

Akkuyu NGS buhar türbin paketinde ilk ekipmanlar gönderildi

Enerji Günlüğü - Akkuyu Nükleer Enerji Santrali (NGS) için üretilen ve 20'den fazla özel parçadan oluşan ekipman, yaklaşık 17.5 ton ağırlığındaki kondenser gömülü parçaları gönderildi.

Akkuyu NGS'de ünite çalışmasının maksimum verimliliğini, güvenilirliğini ve güvenliğini sağlayacak olan türbin adası için buhar türbin paketinin ilk ekipman tedariği gerçekleştirildi. 

Rosatom’un Mühendislik Bölümü Atomenergomash ve General Electric'in ortak girişimi olan AAEM LLC’nin, Türkiye’nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için tasarladığı kondenser gömülü parçaları, Rosatom'un makine yapımı bölümü ve Atomenergomash’in bir şirketi olan ZIO-Podolsk PJSC'de üretilerek Türkiye’ye gönderildi.

Gerçekleşen bu gönderim, Akkuyu NGS için ‘buhar türbini paketinin ekipman temini projesi’ kapsamında AAEM'in gerçekleştirdiği ilk sevkiyat olma özelliğini taşıyor. 20'den fazla özel parçadan oluşan ekipman, (toplam parça sayısı 700'ü aşıyor) yaklaşık 17.5 ton ağırlığında.

Çalışma kapsamında AAEM uzmanları güç hesaplamaları ve 3D modelleme yaparak temel tasarım belgelerini de yayınladı. Bununla birlikte uzmanlar, imalat sırasında tasarımcı denetimini de gerçekleştirdi. AAEM ve ZIO-Podolsk şirketleri Akkuyu NGS için türbin yapım ekipmanı tedarik sözleşmesi uyarınca kondansatörler, hava gidericiler, nem ayırıcı yeniden ısıtıcılar, düşük ve yüksek basınçlı ısıtıcılar tasarlayacak ve üretecek. 

Mersin-Akkuyu’da Rus Rosotom’un inşa ettiği Türkiye’nin ilk nükleer santralinin temeli 3 Nisan 2018’de atılmıştı. Bin 200 megavatlık ilk reaktörün oturacağı temelin bazı bölümlerinde çatlak oluştuğu ortaya çıkmış, beton atılan bölüm bir daha çatlayınca, yeniden temel atılmıştı. Bu durum nükleer santralin güvenilirliği konusunda endişeleri daha da arttırmış ve çevrecilerin yoğun eleştirilerine neden olmuştu.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler