1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Akkuyu NGS’yi ağır kazalardan koruyacak kor tutucu yerleştirildi

Akkuyu NGS’yi ağır kazalardan koruyacak kor tutucu yerleştirildi

Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali olacak Akkuyu NGS'nin 2. ünitesinde pasif güvenlik sisteminin önemli bir unsuru olan kor tutucunun montajı yapıldı.

Akkuyu NGS’yi ağır kazalardan koruyacak kor tutucu yerleştirildi

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali olacak Akkuyu NGS'nin 2. ünitesinde pasif güvenlik sisteminin önemli bir unsuru olan kor tutucunun montajı yapıldı.

Mersin’de inşa çalışmaları devam eden Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) ikinci ünite reaktör binasında, en önemli ekipmanlardan biri olan kor tutucunun montajı tamamlandı. Kor tutucunun görevi, Akkuyu Nükleer Santrali’ni ağır kazalardan korumak olacak. Daha önce, benzer bir kor tutucu Akkuyu NGS' nin birinci ünitesine de kurulmuştu.

Artırılmış deprem, darbe ve hidrodinamik dayanıklılığa sahip olan bu ekipman, su baskınlarına karşı da azami ölçüde güvenlik sağlıyor.

OLASI KAZA DURUMUNDA DEVREYE GİRECEK

Olası bir kaza durumunda nükleer yakıtın çevreye yayılmasını önleyecek olan kor tutucu ayrıca, yakıtın reaktörün sızdırmaz bölgesinde güvenli bir şekilde hapsedilmesini de sağlıyor. Kor tutucu, olası bir kaza durumunda zincirleme reaksiyonu anında durdurarak erimiş yakıtı kararlı bir şekilde tutabilmeyi sağlayan özel bir malzeme ile kısmen doldurulacak şekilde tasarlandı. 

ÇALIŞMALAR PLANLANAN ZAMAN DİLİMİNDE GERÇEKLEŞİYOR

Akkuyu Nükleer A.Ş Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve NGS Yapı İşleri Direktörü Sergei Butskikh konuya ilişkin yaptığı açıklamada kor tutucunun Rus nükleer uzmanlarının geliştirdiği benzersiz bir icat olduğunu söyledi. Butskikh, “Kor tutucu ilk olarak tasarımda öngörülen konumuna yerleştirildi, ardından da montaj operasyonu kapsamında, gövdenin reaktör şaftı dibinde aldığı konumunun ölçümleri dikkatle izlenerek montaj işlemi tamamlandı. Kurulum, Akkuyu NGS inşaat programında belirtilen zaman dilimi içinde yapıldı. Sonraki aşamada ise dolgu maddesi gövdeye yerleştirilecek. Kor Tutucu gövdesinin etrafına betondan reaktör şaftı inşa edilecek ve bu beton dökümü tamamlandıktan sonra kiriş konsolunun montajına geçilecektir" dedi. 

İkinci ünite reaktör binasının inşasındaki bir sonraki önemli aşama, iç korunak binası birinci dizisinin tasarımda öngörülen konumuna kurulması olacak. Akkuyu NGS üçüncü ve dördüncü ünitelerinin kor tutucu ekipmanlarının imalatı için, Rusya’nın Syzran (Sızran) şehrinde bulunan Tyazhmash A.Ş. imalat tesisine siparişler verildi. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler