1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Akkuyu NGS’yi Concern Titan-2 A.Ş. kuracak

Akkuyu NGS’yi Concern Titan-2 A.Ş. kuracak

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin ilk nükleer santrali olacak olan Akkuyu NGS’nin yapı ve montaj işlerini Rosatom bünyesindeki şirketin bağlı ortaklığı...

Akkuyu NGS’yi Concern Titan-2 A.Ş. kuracak

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin ilk nükleer santrali olacak olan Akkuyu NGS’nin yapı ve montaj işlerini Rosatom bünyesindeki şirketin bağlı ortaklığı Concern Titan-2 A.Ş. yapacak.

Rosatom bünyesindeki Concern Rosenergoatom A.Ş.’nin yüzde 50 hisseye sahip olduğu Concern Titan-2 A.Ş., Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali olan ve Mersin’in Gülnar ilçesinde kurulması planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi’nin katılımcıları arasına girdi. Şirket,  Akkuyu NGS Projesi müteahhidi Rosatom Devlet Kuruluşu’nun Mühendislik Bölümü bünyesindeki bir şirket olan Atomstroyexport A.Ş.’nin (ASE) ana yüklenicisi olarak bir dizi çalışma gerçekleştirecek.

ASE Yöneticisi Valery Limarenko, Akkuyu NGS Projesi ile ilgili olarak, “ASE’nin mühendislik bölümünün tüm tesislerindeki yapı ve montaj işleri için güvenilir ortaklar ile çalışmak üzere Consern Titan-2 A.Ş.  ile etkileşime geçiyoruz ve bu kapsamda Consern Titan-2 A.Ş. sektörel şirketlerden birisi olarak Projemizde yerini almıştır.” açıklamasında bulundu.

Concern Titan-2 A.Ş.  Genel Müdürü Grigory Naginsky da, “2018 yılında, şimdiden 2 milyar kWh'den fazla elektrik üreten ve ticari işletmeye alınmaya hazırlanan Leningrad NGS-2' nin ilk güç ünitesinin inşaatını tamamladık. Halihazırda Leningrad NGS-2' nin ikinci güç ünitesinin inşaatına devam ediyoruz ve Hanhikivi–1 NGS (Finlandiya) için hazırlıkları yürütmekteyiz. Nükleer güç santrallerinin inşasına ilişkin olarak uzun yıllara dayanan tecrübemiz bulunmaktadır. Nükleer güç santralinin inşaat süreçlerini ve teknolojilerini tam olarak anlayarak Türkiye’de devam eden projeye katılıyoruz.”  dedi.

Mersin’in Gülnar ilçesi Akkuyu bölgesinde yapımı planlanan Akkuyu Nükler Güç Santrali 2010 yılında Rusya ile Türkiye arasında imzalanan anlaşma çerçevesince start aldı. Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi’nin yaklaşık 20 milyar dolara mal olması bekleniyor. Her biri bin 200 megavat gücünde 4 reaktörden oluşan santralin üretime başlamasıyla Türkiye’nin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşılaması hedefleniyor. 

Rus devlet nükleer enerji şirketi Rosatom tarafından yürütülen projede, devletler arası yapılan anlaşma gereği ilk ünitenin temel atıldıktan 7 yıl sonra devreye alınması planlanırken, Türkiye’nin talebi üzerine bu tarihin 2023 yılına çekilmesi hedefleniyor. Santraldeki diğer ünitelerde birer yıl arayla devreye girecek.

Önceki ve Sonraki Haberler