1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Akkuyu Nükleer A.Ş.`den açıklama

Akkuyu Nükleer A.Ş.`den açıklama

Enerji Günlüğü - Akkuyu Nükleer A.Ş. istifa eden çalışanının iki gündür basında yer alan teknik konularla ilgili beyanatlarının, hem teknik olarak...

Akkuyu Nükleer A.Ş.`den açıklama

Enerji Günlüğü - Akkuyu Nükleer A.Ş. istifa eden çalışanının iki gündür basında yer alan teknik konularla ilgili beyanatlarının, hem teknik olarak hem de hukuken gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Akkuyu Nükleer A.Ş. basın açıklaması yaparak bazı basın-yayın kuruluşlarında kendilerine yönelik çıkan haberlerin yanıltıcı olduğunu ifade etti.

Açıklamada, Şirketin bir çok uygulamasını eleştiren eski çalışanının yaklaşık 4 yıldır Mersin Halkı Bilgilendirme Merkezi’nde çalıştığı ve 4857 Sayılı Kanun 25/2-C Maddesinde anılan “İşçinin, İşverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması” suçunu işlediği ve bu suçu işlediğini kabul ettiği belirtilerek,bu suçu işlediği için de istifa ettiğini beyan ederek 17.08.2015 tarihinde belge imzalayarak şirkete sunduğu ifade ediliyor. Belge ise açıklamanın ardından yayınlanıyor.

Söz konusu cinsel taciz suçuna ilişkin olarak şirket tarafından 03.09.2015 tarihinde Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğu bilgisi verilen açıklamada, ilgili kişinin iki gündür basında yer alan teknik konularla ilgili beyanatlarının, hem teknik olarak hem de hukuken gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.

Açıklamada, "Şirketimizce yapılan tüm iş ve işlemler, ilgili uluslararası kurumun ve kamu kurumlarımızın denetimi altında gerçekleştirilmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti mevzuatına aykırı haksız saldırılara karşı olduğu kadar şirketimizin itibarı ve çalışanlarımızın menfaatleri icabı gerek açıklama yapan kişiye ve gerekse açıklamaların sıhhatini araştırmadan, gerçek dışı beyanları gerçekmiş gibi yayınlayan kişi ve kuruluşlara karşı hukuk yoluyla cevap verilmeye başlanmıştır. " denildi.

ŞİRKET İÇİN ÇALIŞANIN İDDİALARI

Mersin Bölge Kamu Diplomasisi ve Devlet İlişkileri Bölge Müdürü Faruk Uzel istifa ederek, projenin güvenli olmadığını savunmuş ve ihmal iddialarını şu şekilde sıralamıştı:

“Mersin Bilgilendirme Merkezi’nde, zemin kotunun 1 metre altındaki ofis olarak kullanılan odalardaki taban suyunu izole edip kesemeyen mühendislik bilginizle, Akkuyu’da deniz kıyısında ve deniz seviyesinden 12 metre düşük kotta yapacağınız nükleer santralin güvenli olacağına inanmamızı mı bekliyorsunuz?

1,5 milyon dolar harcayarak sadece tasarımını yaptırdığınız bilgilendirme merkezindeki 7 bin 200 metre elektrik kablosunu döşeyip, UPS cihazının bilgisayarla bağlantı kablosunu döşemeyi unutan mühendisliğinizle mi nükleer santral inşa edeceksiniz?

Bu güne kadar taşeronunuz olan firmalardan mahkemelik olmadığınız şirket var mıdır? Sizin kiralama taahhüdü üzerinden inşa edilen otelle nasıl bir ilişkiye girdiniz ki mahkemelik oldunuz? Bu sorundan dolayı Atom Stroy Export’un müdürünü neden apar topar kovdunuz?

Geçen yıl ihalesini yapıp aldığınız iki yangın söndürme aracını kullanacak personel alımı yapmadığınız için bekleterek çürüttüğünüz ve geçen ay çıkan yangında kullanamadığınız doğru mu? Bu zihniyetle mi nükleer santral inşa edecek ve güvenliğini işleteceksiniz?

Projeyi maddi sıkıntılardan dolayı yürütemediğiniz doğru mudur? Dünya üzerinde size güvenip yatırıma katılacak ya da kredi sağlayacak bir tek finans kuruluşu var mıdır?

Kıyı kenar çizgisine dikkat etmeyi akıl edemeyip, 1 nolu reaktörü kıyı kenar çizgisi altına yerleştiren mühendislik rezaleti yüzünden projeyi uygulamadığınız, bunun için kanun değişikliği beklediğiniz doğru mu?

Son 2 yılda 3 ayrı taş ocağı ruhsatı alıp buradan çıkan ve pasa diye tabir edilen milyonlarca metreküp toprağı mı inşaatta kullanacaksınız?

Asıl maksadınız Türk hukukuna gol atıp, çevresinden dolaşıp nükleer santralin zemin tesviyesini yapmak mıdır?

Radyasyon izleme ve ölçüm projesini içerisinde Mersin Üniversitesi ve Mersin halkının temsilcilerinin katılım önerisini neden reddettiniz? Projenin şeffaf izlenme ihtimali sizi rahatsız mı etti?

İş akdimin sonlandırıldığına dair mutabakat sözleşmesinde benim açıklamalarımı engelleyecek maddeleri neden koydunuz?”

Önceki ve Sonraki Haberler