1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Akkuyu’da hem taşeronlarla hem çalışanlarla sözleşmeler yenileniyor

Akkuyu’da hem taşeronlarla hem çalışanlarla sözleşmeler yenileniyor

Ana yüklenici değişikliği yapılan Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali projesinde yeni yüklenici taşeronlarla sözleşme imzalamaya başladı. Yeni yüklenici TSM, eski şirketin çalışanlarına iş teklifi yapıyor. 

Akkuyu’da hem taşeronlarla hem çalışanlarla sözleşmeler yenileniyor

Enerji Günlüğü - Ana yüklenici T2IC ile olan sözleşmesini feshedip, Türk ortak IC İçtaş’ı devre dışı bırakan Akkuyu NGS, yeni ana yüklenici şirketi olan TSM Enerji üzerinden alt yüklenicilerle sözleşme yenilemeye başladı. Bu arada TSM, ortada kalan T2IC çalışanlarına tüm yasal hakları korunarak iş teklifi yapıyor. 

Bir haftadır devam eden Akkuyu NGS tartışmalarında Enerji Bakanlığı’nın da devreye girişinin ardından çalışmalar devam ediyor.  Akkuyu Nükleer A.Ş.’den bugün yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

“Akkuyu NGS inşaat sahasında çalışmalar her zamanki gibi devam etmektedir. Proje yönetimi, inşaat işlerinde katılımcıların yeniden düzenlenmesi kararı ile özellikle TITAN2 IC İÇTAŞ İNŞAAT ANONİM ŞİRKETİ(T2IC) ile yapılan sözleşmenin feshedilmesinin ardından, Akkuyu NGS’nin nükleer güç ünitelerinin inşası için yeni ana yüklenici şirketi olan TSM Enerji İnşaat Sanayi Limited Şirketi (TSM) ile alt yükleniciler arasında sözleşmelerin yeniden imzalanması sürecinde aktif olarak yer almaktadır. 5 Ağustos 2022 tarihi itibariyle, inşaat ve montaj işlerini yürüten şirketlerin çoğu iş kapsamlarıyla alakalı TSM ile sözleşmelerini imzalamıştır. Diğerleri ile de sözleşmelerin yeniden imzalanmasının en kısa zamanda tamamlanması beklenmektedir.

T2IC’nin tarafların mutabakatı ile sözleşmeyi feshetmeyi reddetmesi ve mali konularda çalışanların maaşlarının ödenmesi dahil yükümlülüklerinin gereğini yerine getirmemesi nedeniyle AKKUYU NÜKLEER, T2IC’nin çalışanlarına Temmuz 2022 ayının maaş ödemelerini kendi özkaynaklarından yapmaya karar vermiştir. Türk lirası olarak maaş alan çalışanların ücretleri ise %35 oranında artırılacaktır.

Daha önce T2IC’de istihdam edilen tüm işçi, mühendis ve yöneticilere yeni işveren olan TSM'ye geçme teklifi yapılmaktadır. Devir sırasında, çalışanların Türkiye Cumhuriyeti çalışma mevzuatı uyarınca sahip olduğu tüm haklar korunacaktır ve önceki işyerinde çalışma süresine bağlı olarak kıdem tazminatı, kullanmadığı izin tazminatı ve ihbar tazminatı dahil tüm hakkı olan ödemeler yapılacaktır. 

Bu önlemler, inşaat sahasında işin sürekliliğini ve kalitesini, Akkuyu NGS’nin inşaat çalışmalarını takvime uyulmasını, işçilerin çalışma koşulları açısından haklarının korunmasını ve çalışanlara ücretlerin zamanında ödenmesini sağlamak için alınmıştır.”

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler