1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Aksa Enerji, Şanlıurfa Doğalgaz Santrali’nde üretimi durduracak

Aksa Enerji, Şanlıurfa Doğalgaz Santrali’nde üretimi durduracak

Aksa Enerji, Şanlıurfa Doğalgaz Santrali’nde üretimi durdurmak için TEİAŞ’a başvurdu. 

Aksa Enerji, Şanlıurfa Doğalgaz Santrali’nde üretimi durduracak

Enerji Günlüğü - Aksa Enerji, Şanlıurfa Doğalgaz Santrali’nde üretimi durdurmak için TEİAŞ’a başvurdu. 

Aksa Enerji Üretim AŞ, 147 MW kurulu güce sahip olan Şanlıurfa Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali’nde üretimi geçici olarak durdurma talebiyle Türkiye Elektrik İletim AŞ’ye (TEİAŞ) başvuru yaptı. Şirketten yapılan açıklamada talebin, serbest piyasa koşullarında Türkiye sınırları içerisinde rekabetçi bir fiyattan elektrik üretimi gerçekleştirme imkanının azalması nedeniyle yapıldığı bildirildi. 

Açıklamada Şanlıurfa Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’nin 2019 yılının ilk dokuz ayında %15 kapasite kullanım oranıyla çalıştığı; yurt içi enerji üretimi (Türkiye ve KKTC) içindeki payının aynı dönemde % 2, üçüncü çeyrek içinde ise ‰5 olarak gerçekleştiği kaydedildi. 

Aksa Enerji, baca gazı arıtma sistemi olmayan kömür santrallerinin emisyon şartlarını sağlayana kadar kapanması nedeniyle oluşan üretim talebinin, verimliliği daha yüksek olan Antalya Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali tarafından rahatça karşılanabilecek durumda olduğunu bildirdi ve üretimi durdurma talebi başvurusunun, lisans iptali olmadığını; sadece üretimi durdurma talebi olduğunu hatırlattı. 

Şanlıurfa Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali, uygun piyasa koşullarının sağlanması durumunda kısa sürede üretime tekrar başlayabilecek. Şirketin üretimi durdurma talebi olumlu karşılanırsa, santralin iletim bedeli giderlerinde yaklaşık %90 oranında maliyet tasarrufu sağlanacak. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler