1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Aksa Enerji’den Özbekistan’a 240 MW’lik elektrik santrali

Aksa Enerji’den Özbekistan’a 240 MW’lik elektrik santrali

Aksa Enerji, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te 240 MW Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali kuracak, üreteceği elektriği 25 yıl süreyle alım garantisi kapsamında satacak.

Aksa Enerji’den Özbekistan’a 240 MW’lik elektrik santrali

Enerji Günlüğü - Aksa Enerji, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te 240 MW Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali kuracak, üreteceği elektriği 25 yıl süreyle alım garantisi kapsamında satacak. 

Ülke dışında da yatırımları bulunan Türkiye’nin önde gelen  enerji oyuncularından Aksa Enerji, yeni bir yurt dışı yatırımına daha imza atmaya hazırlanıyor. Aksa Enerji, Özbekistan Enerji Bakanlığı ile başkent Taşkent’te 240 MW kurulu güçte bir doğalgaz kombine çevrim santrali kurmak üzere anlaştı. Anlaşmaya göre Özbekistan yönetimi, santralde üretilecek elektrik için 25 yıl süreyle dolar bazında belirlenen fiyattan alım garantisi verdi. Aksa Enerji Taşkent Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali, yılda yaklaşık 2 milyar kilovatsaat (kWh) elektrik üretecek. 

ANTALYA SANTRALİ TAŞINIYOR

Aksa Enerji’nin Taşkent’te kuracağı santral için 2018 yılında kısmi lisans iptali ile bir bölümünü iletim sisteminden çıkardığı Ali Metin Kazancı Antalya Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’ndeki ekipmanı Özbekistan’a taşıyacak. Santralin enerji üretiminde kullanacağı doğalgazı Özbekistan’ın gaz tedarik şirketi Uztransgaz tedarik edecek. Gerekli yer tahsislerinin sağlanması sonrası başlanacak santral inşaatının en geç 12 ay içinde tamamlanarak devreye alınması planlanıyor. 

aksa-antalya-dogalgaz-cevrim-santrali.jpg

ÖZBEKİSTAN ARZ GÜVENLİĞİ PEŞİNDE

Özbekistan Enerji Bakanı Alisher Sultanov, konuya ilişkin açıklamasında enerji arz güvenliğini sağlamak için yoğun bir çaba içinde olduklarını belirtti. Ülkenin kendi kaynaklarını en iyi şekilde kullanarak, kaynak çeşitliğini artırmayı hedeflediklerini vurgulayan Sultanov, “Aksa Enerji ile imzaladığımız anlaşmalar ile de bu alanda emin adımlarla ilerlemeye devam ediyoruz. Bu yeni işbirliği, hem elektrik arzında istikrarı artırması hem de doğal gaz kaynaklarımızı daha verimli kullanabilmemiz açısından son derece önemli” dedi. 

KÜRESELLEŞME STRATEJİSİNİN PARÇASI

Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Cemil Kazancı son yıllarda küreselleşme stratejisi doğrultusunda yurt dışı yatırımlarına ağırlık verdiklerini söyledi. Türkiye’de yüksek kapasite kullanım oranlarıyla çalıştırmakta zorluk çektikleri santrallerinin lisanslarını iptal edip bu santrallerin ekipmanlarını yurt dışı yatırımlarında değerlendirdiklerini ifade eden Kazancı “Şu ana kadar kendi ekipmanlarımızı kullanarak 6-9 ay kadar kısa inşaat süreleriyle 3 Afrika ülkesinde enerji santralleri kurduk. Aynı iş modelini Asya’ya taşıyarak, Özbekistan Hükümeti ile uzun süre devam edecek çok önemli bir iş birliğine imza attık” dedi.  

GÖZÜNÜ LATİN AMERİKA’YA DİKTİ

Taşkent’te kuracakları 240 MW kurulu güçteki Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali için 25 yıl süreli bir anlaşma imzaladıklarını kaydeden Kazancı “Bu anlaşma ile Özbekistan halkının verimli enerji arzına ulaşmasına katkı sağlayacağız. Özbekistan ile beraber iki kıtada 6 ülkede enerji üreten global bir şirket olarak, Latin Amerika’dan Asya’ya kadar tüm coğrafyalarda yeni yatırım fırsatlarını kovalamaya devam edeceğiz” diye konuştu. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler