1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Aktürk, dar gelirliye mavi kartla doğal gaz desteği önerdi

Aktürk, dar gelirliye mavi kartla doğal gaz desteği önerdi

Enerji Günlüğü Köşe Yazarı Ali Arif Aktürk, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın dar gelirliye kış döneminde her ay belli bir tüketim oranı karşılığı vereceği isme yazılı kart ile destek verebileceği önerisinde bulundu.

Aktürk, dar gelirliye mavi kartla doğal gaz desteği önerdi

Enerji Günlüğü - Enerji Günlüğü Köşe Yazarı Ali Arif Aktürk, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın dar gelirliye kış döneminde her ay belli bir tüketim oranı karşılığı vereceği isme yazılı kart ile destek verebileceği önerisinde bulundu.

Enerji Günlüğü Köşe Yazarı Ali Arif Aktürk, dünya genelinde ve Türkiye’de son dönemde yaşanan fiyat artışlarına değinerek bazı somut önerilerde bulundu. Aktürk Enerji Günlüğü’nde yer alan, "Uzmanından enerji politikası önerileri II" başlıklı son yazısında, enerji desteklerini ve sübvansiyonları değerlendirdi. Sağlıklı bir enerji piyasası için enerji konusunda sağlanacak destek ve sübvansiyonların doğru bir sistem çerçevesinde yapılması gerektiğini ifade eden Ali Arif Aktürk, bu konudaki önerilerini de ortaya koydu. 

KADEMELENDİRMEYİ VERGİ İLE YAPIN

Son dönemde kabaran enerji faturalarına çare olarak elektrikte ve doğalgazda kademeli fiyat modeline geçme hazırlıkları yapıldığına dikkat çeken Aktürk, bu yolla özellikle düşük tüketim profilinde daha düşük fiyatlandırma yaparak hem dar gelirliye biraz nefes alma imkanı sağlama, hem de tüketim verimliliğini sağlamanın hedeflendiğini anlattı. Aktürk, nihai tüketiciye kademeli fiyatlandırma uygulamasında yapılması gereken tek şeyin kademelendirmenin vergi oranları üzerinden yapılması olduğunu belirterek, “Ama elektriğin emtia bedeli piyasa yapısını bozmayacak şekilde uygulanmalıdır” uyarısında bulundu.

DOĞAL GAZDA FİYATLANDIRMA YAPISI

Geçmişte BOTAŞ Gaz Alımı Daire Başkanlığı görevini de üstlenen Enerji Günlüğü Yazarı Ali Arif Aktürk, doğalgazda şu andaki fiyatlandırma yapısının kesinlikle sürdürülemez bir durumda olduğunu söyledi. Aktürk, KDV farklılaştırması yanında BOTAŞ’ın konut, sanayi, elektrik gibi farklı bir fiyat politikası uygulamaktan vazgeçmesi, onun yerine standart bir esneklikteki bir doğalgaz kontratına UDN’da teslim edecekmiş gibi tek bir satış fiyatı açıklaması gerektiğini söyledi. BOTAŞ’ın doğrudan müşterisine yaptığı satışlarda iletim, dağıtım bedellerini de faturasına eklemesi gerektiğini kaydetti.

NAMA YAZILI MAVİ DOĞALGAZ ÇEKİ 

Bu önerilerin yanında başka doğrudan destek programı ile dar gelirli doğalgaz tüketicisine destek verilebileceğini belirten Aktürk, “Dar gelirliye Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kış döneminde 150 m3 karşılığı her ay isme yazılı mavi kart, mavi çek ya da adını siz koyun, verse ve bu dar gelirli abone faturasını dağıtım şirketine öderken bu karta denk gelen miktarı faturadan mahsuplaşır. Kalan kısım var ise onu da kendi cebinden nakit olarak öder. Dağıtım şirketleri ise ay sonunda toplanılan bu mavi kartların bedellerini BOTAŞ’a ödedikleri gaz bedellerinden mahsuplaşırlar. Bu mavi kartların toplam bedelleri ise genel bütçeye konulmuş olan kaynaktan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından BOTAŞ’a ödenir” ifadesini kullandı. 

Aktürk Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın kendisinin belirlediği dar gelirlilere miktarını belirlediği doğalgazın bedelini nakdi olarak ödeyebileceğini de sözlerine ekledi.

Ali Arif Aktürk'ün değerlendirme ve önerilerinin tamamını buradan okunayabilirsiniz. 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler