1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Alagöz: Ürettiğimiz jeneratörleri özel sektörün de kullanımına açacağız

Alagöz: Ürettiğimiz jeneratörleri özel sektörün de kullanımına açacağız

EÜAŞ Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz, EÜAŞ olarak kamunun jeneratör ihtiyacını karşılayacak düzeyde üretim yaptıklarını belirterek “Bir süre sonra bunu özel sektörün de kullanımına açacağız” dedi.

Alagöz: Ürettiğimiz jeneratörleri özel sektörün de kullanımına açacağız

Enerji Günlüğü - EÜAŞ Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz, EÜAŞ olarak kamunun jeneratör ihtiyacını karşılayacak düzeyde üretim yaptıklarını belirterek “Bir süre sonra bunu özel sektörün de kullanımına açacağız” dedi.

Bütün elektrik santrallerinin ortak ekipmanı olarak jeneratörü birinci öncelikle üretilmesi gereken bir ekipman olarak değerlendirdiklerini vurgulayan Alagöz, jeneratör üretimi konusunda küçük santrallerde önemli kazanımlar elde edildiğini kaydetti. Alagöz “Başarılarımızı artık büyük santrallere taşımamız gerektiğine inandık ve Türkiye’nin en büyük dördüncü büyük santrali olan Keban Hidroelektrik Santrali’nde jeneratör üretimine karar verdik. Keban’da 8 ünitemiz ve 8 de jeneratörümüz var. Tasarımları yapıldı, ekipman üretildi, testler gerçekleştirilerek devreye alındı. Soğutma sistemi kuruldu ve elektrik sargılarının da tamamlanmasıyla beraber jeneratör vücut buldu. EÜAŞ’ın teknisyen ve mühendisleri bu iş için 4 yıl kadar zaman harcadılar” şeklinde konuştu.

İlk jeneratörde edinilen bilgi ve beceri sayesinde hızlı ve seri şekilde ikinci, üçüncü ve dördüncü jeneratörlerin üretildiğini belirterek “Son ürettiğimiz jeneratörde türbin değiştirmeden 30 megavatlık enerji artışı elde ettik. 150 megavatlık jeneratörü 180 megavatlık hale getirdik. Dolayısıyla biz kamunun jeneratör ihtiyacını karşılayacak düzeyde üretim yapar hale geldik. Kendi Santrallerimizdeki ihtiyaçlarımızı birebir karşılıyoruz. Bir süre sonra bunu tüm kamuoyuna, özel sektörün de kullanımına açacağız” dedi. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler