1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. EÜAŞ yerli ve milli jeneratör ve türbini ticarileştirecek 

EÜAŞ yerli ve milli jeneratör ve türbini ticarileştirecek 

Hidroelektrik santraller için geliştirdiği otomasyon sistemlerinin (EOS) satışına başlayan EÜAŞ, otomasyon sistemlerini yenilemek isteyenlerin bu ürüne ilgi göstermelerini talep ediyor.

EÜAŞ yerli ve milli jeneratör ve türbini ticarileştirecek 

Enerji Günlüğü - EÜAŞ, hidroelektrik santrallerin önemli bileşenlerinden türbin, jeneratör ve otomasyon sistemlerini kendi imkanlarıyla üretti. Şirket, bu ürünleri üretip satma konusunda Mart ayında bir program açıklayacak.

EÜAŞ Başkan Yardımcısı Fethi Erbaş, 12. Türkiye Enerji Zirvesi’nin ikinci gününde yaptığı değerlendirmede, EÜAŞ tarafından gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Hidroelektrik santrallerinin en önemli bileşenlerinden olan türbin, jeneratör ve otomasyon sistemlerini kendi imkanlarıyla ürettiklerini ifade eden Erbaş, önümüzdeki Mart ayında hem yerli jeneratör, hem yerli türbin ile ilgili bir ulusal program da açıklayacaklarını kaydetti. 

Yerli jeneratörün Keban HES’te 1,5 yıldır çalıştığını belirten Erbaş, yerli türbinin de tasarım testlerinin yapılmakta olduğunu ve bittikten sonra imalat aşamasına geçileceğini kaydederek şöyle devam etti:

“Aslında başardığımız bir programı kamuoyu ile paylaşmış olacağız. Deklerasyonunu yapacağız, ticarileşmesi konusunda yani üretip satma konusunda faaliyetlerimizi kamuoyu ile paylaşacağız. Nerde yapacağız, Sarıyar Hasan Polatkan HES, Cumhuriyet tarihinin en eski santrallerinden bir tanesi. Mart ayında burada yerli türbini burada uygulamasıyla birlikte sizlerle paylaşmayı planlıyoruz. Gerçekten çok değerli. Şöyle düşünün; türbini yapmışsınız yerli, jeneratörü yapmışsınız yerli ve otomasyon sistemlerini yapmışsınız yerli. Dolayısıyla bir hidrolik santralin en önemli kompenentlerini yerli olarak milli olarak yapmışsınız, kendi imkanlarınızla yapmışsınız ve bunu devreye alıp çalıştırıyorsunuz. Bunu biz daha önce Hirfanlı Barajında 1974’te yerli ünitelerle gerçekleştirmiştik.”

“EOS SATIŞI BAŞLADI”

Bir diğer önemli projelerinin de EOS olduğunu belirten Erbaş, 29 santralde bu sistemi kullanmak üzere montaj çalışmalarına başladıklarını ifade etti. Erbaş ayrıca, testleri başarıyla gerçekleştirilen bu sistemin satışına da EÜAŞ olarak başladıklarını ifade ederek, “Otomasyon sistemlerini yenilemek isteyen paydaşlarımız var ise EÜAŞ bu aydan itibaren otomasyon sistemlerini satışa çıkardı. Dünya devlerine kafa tutuyoruz. Zor ama katma değeri yüksek bir pazar. Paydaşlarımıza da bizim ürünlerimize ilgi göstermelerini istirham ediyoruz” dedi.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler