1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Albayrak: Akıllı kömür dönemini başlatıyoruz

Albayrak: Akıllı kömür dönemini başlatıyoruz

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kanaklar Bakanı Berat Albayrak, Türk madenciliğinde akıllı kömür dönemini başlattıklarını belirterek, önceliği...

Albayrak: Akıllı kömür dönemini başlatıyoruz

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kanaklar Bakanı Berat Albayrak, Türk madenciliğinde akıllı kömür dönemini başlattıklarını belirterek, önceliği insan olan, açık bir yönetim anlayışıyla güvenli madenciliği tesis ederek ve kaçak kömür madenciliğiyle mücadele ederek kömürün itibarını yukarı taşıyacaklarını söyledi.

2. Yerli Kömür Eylem Planı Çalıştayı açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kanaklar Bakanı Berat Albayrak, “Akıllı kömür stratejisi olarak belirledik. Akıllı yerli kömür. Rezervin keşfinden çıkarılmasına ve elektrik üretiminde kullanılmasına kadar tüm süreçleri insanı önceleyerek, bilimsel ve teknolojik yöntemlerle ele alacağız. Kömürün bulunduğu her alanda tüm süreçlerde akıl ile hareket edeceğiz. Türk madenciliğinde akıllı kömür dönemini başlatıyoruz. Bu strateji üç temel ayak üzerine inşa ediliyor. İnsan odaklılık, bilim odaklılık, şeffaf ve açık yönetim.” dedi.

ÖNCELİĞİMİZ İNSAN OLACAK

Attıkları her adımda, hayata geçirdikleri her uygulamada önceliklerinin insan olacağını kaydeden Albayrak, “Üretimde madenci, kullanılmasında vatandaşımız tüm süreçlerin ana belirleyicisi. İnsanı öncelemeyen hiç bir uygulama yol haritamızda yer almayacak. Tüm süreçlerde bilimsel yöntemleri gelişen teknolojileri kullanacak, teknolojinin insana hizmet eden tüm yönlerinden yararlanacağız.” dedi.

AÇIK BİR YÖNETİM ANLAYIŞIMIZ OLACAK

Albayrak, milli enerji ve maden politikası ile dışa bağımlılıktan kurtulmayı hedeflediklerini ama ne pahasına olursa olsun mantığıyla hareket etmeyeceklerini belirterek, “Açık bir yönetim anlayışımız olacak. Attığımız her adım şeffaf ve açık şekilde tüm kamuoyu ile paylaşılacak. Hem vatandaşımız attığımız adımları bilecek hem de sektör orta ve uzun vadeli stratejilerimizi bilerek önünü görebilecek.” İfadesini kullandı. 

GÜVENLİ MADENCİLİĞİ TESİS EDECEĞİZ

İkinci ayağın güvenli madenciliği tesis etmek olduğunu ifade eden Albayrak, “Ulaşmak zorunda olduğumuz en önemli noktalardan biri de bu. Artık yürek burkan içimizi dağlayan tüm ülkeyi yasa boğan kazalarla bu sektörün gündeme gelmesini hiç kimse istemez. O zaman bu salondakilere iş düşüyor. Tedbir bizden takdir allahtan. Ama işimizi en iyi şekilde yapmak zorundayız. Kurumsal profesyonel şekilde dünyadaki en iyi uygulamaları hayata geçirmek zorundayız. 

Bir diğer hedef, istihdamı arttırmak. Ama verimliliği arttırma konusunda teknolojiyi sonuna kadar kullanmalıyız. Daha az insanla madencilik yapılacak diye eleştirilebilir. Tabii ki üretimi arttıracağız. Ama dünyadaki en iyi örneklerle, verimliliği en üst seviyeye ulaştırmalıyız.” dedi.

SEKTÖRDE İTİBAR PROBLEMİ VAR

Madencilik sektöründe bir itibar sorunu olduğuna dikkat çeken Albayrak, tüm sektörün itibarını arttırmanın, yukarıya taşımanın da bir diğer hedef olduğunu söyledi. Albayrak şunları kaydetti: “Bu sektörde bir itibar problemi var. Kurumsallık yok, insana değer verilmiyor gibi eleştirileri ortadan kaldırıp, sektörün tüm itibarını yukarı taşımak. Bunu ben tek başıma taşıyamam. Ortada koca bir taş var. Hep birlikte taşın altına elimizi koyarak sektörün itibarını yukarıya taşıyacağız. Artık kömür madenciliği Türkiye’deki en ileri en önde sektörlerden biri olarak görülmeye başlamalı. Üniversitelerden ilgili fakültelerden mezun insanların bu sektörde çalışmak için birbirleriyle yarışır hale gelmesini sağlamalıyız. Her alanda rekabet edebilecek bir sektör oluşturmak durumundayız.

Sektörün önemli sorunlarından biri kaçak kömür madenciliği. Kimi işletmelerde faaliyeti durdurma cezası verildi. Ruhsat ve işletme izni olmayan yerlerde kömür çıkarılıyorsa bu işlemi de kaçak olarak değerlendiriyoruz. Çok sık gündeme gelen konulardan biri. Ruhsatı var ama eksiklikler tespit edilmiş, faaliyet durdurulmuş. Yeniden açılana kadar yapılan her madencilik faaliyeti kaçaktır. İnsan hayatını riske atan, kömür madenciliğinin itibarını sarsan anlayışlarla mücadelenin dozunu arttırıyoruz. Kaçakla mücadeleyi stratejimizin temel ayaklarından birini yaptık. Kurumsal olarak çalışan firmaların bu habere sevinmiş olması lazım. Düzgün çalışanla çalışmayanların net şekilde ayrılmasını sağlayacak adımları sert şekilde atmaya devam edeceğiz. Kapatılma cezası verilmiş ya da ruhsatsız sahalarda her üç ayda bir denetim yapacağız. Denetim konusunda valiliklerle de yakın koordinasyon içinde çalışacağız. Madencilikle öne çıkmış tüm illerin valilerine sesleniyorum. Onların da bu noktada bakanlığın etkin denetimlerin takibi ve uygulamasını etkin şekilde icra etmeleri gerektiğini ifade etmek istiyorum. MİGEM bir madende faaliyet durdurma tespit ettiğinde direk valiliklere bildiriyoruz. Ama güncelliyoruz. Biz yazdık bitti anlayışı yok. ”

VALİLİKLERE GÖREV

Bu konuda Valiliklere iş düştüğünü kaydeden Albayrak, “Her ay valiliklere illerindeki ruhsatsız üretim yapan ya da faaliyeti durdurulan sahalarla ilgili hatırlatma ve gereğinin yapılmasıyla ilgili yazı yazacağız. Cezai yaptırımları en sıkı şekilde uygulayacağız. Sıfır tolerans. Ekipmanları alalım, şunlar çıkmıştı satalım sevk edelim, yok. MİGEM’in izin vermediği hiçbir kömür sahalardan çıkarılmayacak. Bu işin şakası yok. Sektörün itibarla ilgili yaşadığı sıkıntılara durumlara izin vermemeliyiz. İşini iyi yapanla yapmayana en iyi şekilde ayırıp bu dönüşümü sağlamamız lazım. Verimlilik demek işçi çıkarmak demek değil. Biz ne işçi çıkaracağız ne de istihdamı azaltacağız." ifadesini kullandı.  

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler