1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Albayrak: Karadeniz ve Akdeniz'de her yıl en az ikişer kuyu açılacak

Albayrak: Karadeniz ve Akdeniz'de her yıl en az ikişer kuyu açılacak

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Karadeniz ve Akdeniz'de her yıl en az ikişer petrol/gaz arama kuyusu açılacağını söyledi. Türkiye’nin...

Albayrak: Karadeniz ve Akdeniz'de her yıl en az ikişer kuyu açılacak

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Karadeniz ve Akdeniz'de her yıl en az ikişer petrol/gaz arama kuyusu açılacağını söyledi. 

Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını sonlandırmak için uzun dönemli, “Milli Enerji ve Maden Politikası”nı tanıtan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Karadeniz ve Akdeniz'de her yıl en az ikişer petrol/gaz arama kuyusu açılacağını söyledi. 

SONDAJ GEMİSİ ALACAĞIZ

Albayrak bu ay itibarıyla Oruç Reis adlı sismik arama gemisinin faaliyete geçtiğini söyledi. Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olarak denizleri çok aktif kullanarak, bir geminin Akdeniz’de, bir geminin de Karadeniz’de aramalar yapacağını anlatan Albayrak “Tarihimizde ilk defa bu yıl alımını gerçekleştireceğimiz arama sondaj gemisiyle de her yıl Karadeniz’de iki, Akdeniz’de iki olmak üzere denizlerimizde aktif sondaj faaliyetlerinde bulunacağız. Her şey hazır. Ne kadar ararsanız o kadar bulursunuz. Artık bölgemizde deniz sondajında da çok daha aktif olacağız.” 

MİLLİ POLİTİKANIN 3 SAC AYAĞI

Albayrak,  Milli Enerji ve Maden Politikası'nın 3 ayağının arz güvenliği, yerlileştirme, öngörülebilir piyasa olduğunu vurguladı. 

ARZ GÜVENLİĞİ İÇİN BORU HATLARI VE DEPOLAMA

Türkiye’nin enerji arz güvenliği çerçevesinde kaynak tedariki amacıyla büyük projelere imza attığını ve atmaya devam edeceğini ifade eden Bakan Berat Albayrak, halihazırda ülkede sekiz, iki tanesi de devam eden boru hattının olduğunu kaydetti. Arz güvenliği için ayrıca boru hatlarının yanı sıra doğalgaz depolamanın da büyük önem taşıdığını vurgulayan Bakan Albayrak, depolama kapasitesini tüketim talebinin yüzde 20’sine ulaştırma hedefi koyulduğunu anlattı. 1 milyar metreküplük kapasite için başlatılan Tuz Gölü depolama tesisinde kapasitenin 5.4 milyar metreküpe çıkarılması kararının alındığını vurgulayan Albayrak, Silivri’deki depolama tesisinin kapasitesinin de yıllık 4,6 milyar metreküpe çıkarılmasıyla 2019’da Türkiye’nin depolamada bölgenin en büyük ülkelerinden birisi olacağını vurguladı. 

LNG ALTYAPISINI GÜÇLENDİRECEĞİZ

Albayrak ayrıca, önümüzdeki 10 yıl içinde dünyada LNG gazının boru gazını geçmesinin beklendiğini hatırlatarak, günlük LNG kapasitesini bu yılın sonunda da 107 milyon metreküpe çıkaracaklarını kaydetti. İkinci LNG santralini (FSRU) de bu yıl sonunda devreye alacaklarını, Marmara Bölgesi’nde de üçüncüsünü devreye alarak bu süreci tamamlayacaklarını belirtti.

DOĞALGAZSIZ OSB KALMAYACAK

Doğalgazda sisteme günlük gaz verme kapasitesinin 300 milyon  metreküpe çıkacağını belirten Albayrak, doğalgaz ulaştırılmamış Organize Sanayi Bölgesi kalmayacağını kaydetti. Albayrak ayrıca, kömür tüketilen bölgelerde de artık doğalgaz kullanımını sağladıklarına dikkat çekti.

ENERJİ BORSASINA DOĞALGAZ

Bakan Albayrak, öngörülebilir bir piyasa oluşturma çabaları konusunu değerlendirirken, Enerji Borsası’nda doğalgaz işlemlerinin başlayacağı müjdesini verdi. Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) ile piyasa, satış, sözleşme ve kontrat deneme altyapısının hazırlandığını ifade eden Albayrak önümüzdeki dönemde enerjinin de bir emtia olarak gerek iç gerekse uluslararası para ve sermaye piyasalarında dolaşıma girmesi için ilgili kurumlarla yürütülen çalışmaları hızlandırdıklarını anlattı.

Altyapı iyileştirmelerinin öngörülebilir piyasanın en önemli ayağı olduğuna dikkat çeken Albayrak, " İletim ve dağıtım altyapısına uygun bir üretim altyapısı kuracağız. Sektörü güçlü şekilde ayakta tutmak zorundayız" ifadesini kullandı. 

Albayrak ayrıca, enerji altyapısında Ulusal SCADA sistemi kurulacağını ve CYBER saldırıları önleme merkezinin devreye sokulacağını belirtti. 

Önceki ve Sonraki Haberler