1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Alıcı: Dağıtım şirketleri şebeke işletme stratejisi belirlemeli

Alıcı: Dağıtım şirketleri şebeke işletme stratejisi belirlemeli

Enerji Günlüğü - ELDER Koordinatörlerinden Enerji Uzmanı Oytun Alıcı, güneş ve PV santrallerinde büyük ölçüde artış beklediklerini ifade ederek,...

Alıcı: Dağıtım şirketleri şebeke işletme stratejisi belirlemeli

Enerji Günlüğü - ELDER Koordinatörlerinden Enerji Uzmanı Oytun Alıcı, güneş ve PV santrallerinde büyük ölçüde artış beklediklerini ifade ederek, ''Dağıtım şirketleri şebeke işletme stratejisi belirlemeli'' dedi. 

Alıcı, 24. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı kapsamında düzenlenen Türkiye Elektrik Sanayi Birliği'nin (TESAB) ''Güneş Çatıdan Yükselir'' konulu özel oturumunda yaptığı konuşmada tehlikeli meslek sınıfına giren güvenlik tedbirlerini bütün çatı tipi güneş santrallerini de içerecek şekilde genişletmek gerektiğini söyledi.

Güneş ve PV santrallerinde büyük ölçüde artış beklediklerini ifade eden Alıcı, ''Dağıtım şirketlerinin şebeke işletme yöntemlerinin değişmesi gerekiyor. Bir şebeke işletme stratejisi belirlenmeli. Dağıtım şirketlerinin sistem işletmeciliği faaliyeti oluşturmaları gerekecek'' dedi.

DAĞITIMDA TALEP KONTROLÜNÜ DEVREYE SOKMALIYIZ

Güneş santrallerinin uzaktan kontrol edilebilirliğinin önemli olduğuna işaret eden Alıcı şunları kaydetti:

''Sistemin ihtiyaçlarına göre çalışma prensibinin benimsenmesi gerekiyor. Konu dağıtım şirketlerinin sırtına yüklenip 'biz ürettik siz ne yaparsanız yapın' mertebesinden hızla uzaklaşmakta. bunun için yeni bir yaklaşım gerekiyor. Dağıtımda talep tarafı kontrolünü devreye sokmamız gerekiyor. Depolama çok önemli. Depolama kapasitesinin artırılması gerekiyor. Dağıtım şirketlerinin yan hizmetler piyasasına erişimine de imkan tanınmalı.''

MAHSUPLAŞMADA TEKNİK ALTYAPI HAZIRLANMALI

YEGEM Genel Müdür Yardımcısı Sebahattin Öz ise güneş enerjisinde çatı uygulamalarının  kolaylaştırılıp ucuzlaştırılması konusunda EPDK'nın son yaptığı usul ve esasların bunu sağladığını söyledi.

Öz, ''Onay kabul konusunun hem süre anlamında kısaltılması hem maliyet azaltılması gündemimizde. Mahsuplaşma konusu çatılarda karşımıza çıkan önemli bir sorun, burada teknik altyapının hazırlanması lazım'' dedi.

FİNANSMAN MODELİ OLSA ÇOK DAHA FAZLA KURULU GÜCÜMÜZ OLUR

RKT Genel Müdürü Utku Korkmaz da çatı tipi güneş enerjisi kurulumunda bir finansman modeli  gerektiğini belirterek, ''Asıl problem insanların fatura öder gibi bunu ödemesi konusu. Şu anda solar mortgage lazım. Eğer evinizi ipotek ettirmiyorsanız en uzun tüketici kredisi 48 ay. Bu işte kredi taksidi öder gibi bir finansman modeli lazım. En önemli sorun bu. Böyle bir finansman modeli olsa çok daha fazla kurulu gücümüz olurdu'' dedi.

Fatma Metin - Enerji Günlüğü

 
Önceki ve Sonraki Haberler