1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Alman otomobil üreticilerinden insan ve maymunlar üzerinde egzoz gazı deneyi skandalı!

Alman otomobil üreticilerinden insan ve maymunlar üzerinde egzoz gazı deneyi skandalı!

Enerji Günlüğü - Alman otomobil üreticileri Volkswagen, Daimler ve BMW’in zehirli egzoz dumanını insan ve maymunlara solutarak, deneyler yaptıkları açıklandı.New...

Alman otomobil üreticilerinden insan ve maymunlar üzerinde egzoz gazı deneyi skandalı!

Enerji Günlüğü - Alman otomobil üreticileri Volkswagen, Daimler ve BMW’in zehirli egzoz dumanını insan ve maymunlara solutarak, deneyler yaptıkları açıklandı.

New York Times (NYT) gazetesi, aralarında VW'ın yanı sıra Daimler ve BMW gibi Alman oto firmaları tarafından görevlendirilen 'Avrupa Ulaşım Sektöründe Çevre ve Sağlık Araştırmaları Derneği'nin (EUGT) dizelin 'çevre dostu' olduğunu savunmak için 2014 yılında 10 adet maymun üzerinde deney yaptığını duyurdu. 

İddiaya göre deneyler önce insanlar üzerinde yapıldı ancak Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) dizel egzozunu kanserojen olarak sınıflandırdıktan sonra, yasal endişeler nedeniyle maymunlarla devam edildi. Araştırmacılar 10 maymunu havasız bir odaya kilitledi, maymunlara çizgi film izletilirken bir yandan Volkswagen Beetle'dan sızan egzoz gazı solutuldu. 

Alman basınında yer alan haberlere göre de, EUGT'nin yaptırdığı deneylerde 25 kişiye Aachen Üniversitesi'ne bağlı bir enstitüde belirli saat aralıklarında belli dozlarda azot dioksit solutuldu. 

Otomotiv şirketleri 2016'da EUGT'nin kapatılmasına karar vermiş ve dernek geçen sene bu kararın ardından kapanmıştı.

VW ÖZÜR DİLEDİ, AB SORUŞTURMA ÇAĞRISINDA BULUNDU

'Dizelgate' olarak anılan emisyon skandalı nedeniyle zor günler yaşayan dünyanın en büyük otomotiv firmalarından Volkswagen (VW), insanlar ve maymunlara egzos dumanı solutarak test yapılmasını finanse ettikleri yönünde Alman ve ABD medyasında çıkan haberler sonrası özür diledi ve ardından Dış İlişkiler ve Sürdürülebilirlik Departmanı Başkanı Thomas Steg'in görevinden alındığını açıkladı. Volkswagen'in 2015 yılında dünya genelindeki yaklaşık 11 milyon aracı için yapılan emisyon testlerini manipüle ettiği de ortaya çıkmıştı.

Avrupa Birliği'nden de skandalla ilgili yapılan açıklamada Almanya'ya konuyu soruşturması çağrısı yapıldı.

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, nitrojen dioksitin solunum yolu enfeksiyonları ile akciğer rahatsızlıklarının yanı sıra bronşit ve astım belirtilerini artırdığına ilişkin "artan sayıda kanıt" var. Deneyler ise modern emisyon kontrolü sayesinde dizelin kirletici etkisinin önemli ölçüde azaldığını ispatlamayı amaçlıyordu.

 
İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler