1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Almanya 200 milyar euroluk enerji savunma paketi oluşturuyor

Almanya 200 milyar euroluk enerji savunma paketi oluşturuyor

Alman hükümeti, yükselen enerji maliyetlerinden korunmak için yeni düzenlemeler getiriyor.

Almanya 200 milyar euroluk enerji savunma paketi oluşturuyor

Enerji Günlüğü - Almanya Başbakanı Scholz, artan doğal gaz ve elektrik fiyatlarıyla mücadele etmek amacıyla çeşitli indirimleri de kapsayan 200 milyar euroluk savunma kalkanı oluşturacağını bildirdi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, şirketleri ve haneleri yükselen enerji fiyatlarının etkisinden korumak için gaz fiyat freni ve yakıt satış vergisinde indirim de dahil olmak üzere 200 milyar euroluk “savunma kalkanı” oluşturacağını dile getirdi. Scholz, “Fiyatların düşmesi gerekiyor, bu yüzden hükümet elinden gelen her şeyi yapacak. Bu amaçla büyük bir savunma kalkanı kuruyoruz” dedi.

Alman hükümetinin 2024 baharına kadar sürecek planlarına göre, detayları gelecek ay açıklanacak olan gaza acil fiyat freni getirecek. Hükümet, yüksek spot piyasa fiyatlarıyla mücadele eden firmalara yardımcı olmayı amaçlayan planlı bir gaz vergisini de kaldıracağını duyurdu.

Geçici olması planlanan elektrik fiyat freni, tüketiciler, küçük ve orta ölçekli şirketler için temel tüketimi sübvanse edecek. Örneğin gaz satış vergisinin yüzde 19'dan yüzde 7'ye düşmesi planlanıyor.

RUS ENERJİSİNE BAĞIMLI OLMAMAK İÇİN NÜKLEERE YÖNELİM

Ayrıca Almanya, Rus enerjisine olan bağımlılığını azaltmak üzere yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılmasını ve sıvılaştırılmış gaz terminallerinin geliştirilmesini teşvik ediyor.

Özellikle Almanya’nın güneyindeki hane ve şirketlerde kışın yaşanabilecek tedarik kesintisini önlemeye yardımcı olması için bu yılın sonuna kadar kapanması beklenen iki nükleer santral, 2023 baharına kadar çalışmaya devam edecek.

"PAKET FİRMALAR İÇİN ÖNEMLİ BİR RAHATLAMA"

VCI kimyasallar derneği başkanı Wolfgang Grosse Entrup, bu paketin firmalar için önemli bir rahatlama olduğunu dile getirerek “Paket, bu yıl yeni borçlanma ile finanse edilecek. Çünkü Berlin, gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 0,35'i olan yeni borç için anayasal olarak belirlenmiş bir sınırın askıya alınmasından yararlanıyor” dedi.

PAKETİN ENFLASYONU FRENLEMESİ BEKLENİYOR

Kendilerini bir enerji savaşının içinde bulduklarını vurgulayarak Alman Maliye Bakanı Christian Lindner, “Kriz harcamalarını normal bütçe yönetimimizden net bir şekilde ayırmak ve sermaye piyasalarına çok net bir sinyal göndermek istiyoruz” diye konuştu.

Ayrıca Lindner atılan adımların, çeyrek asırdan fazla bir sürenin en yüksek seviyesine ulaşan Eylül ayı enflasyonu üzerinde fren görevi göreceğini de sözlerine ekledi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler