1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Almanya temiz enerji planını onayladı

Almanya temiz enerji planını onayladı

Almanya, iklim değişikliğiyle mücadele ve enerjide Rusya’ya bağımlılığını sonlandırma hedefleri kapsamında önümüzdeki dört yılda yenilenebilir enerjiye 177,5 milyar euro yatırım yapacak.

Almanya temiz enerji planını onayladı

Enerji Günlüğü - Alman hükümeti, önümüzdeki 4 yılda temiz enerjinin geliştirilmesine 177,5 milyar euro yatırım yapılmasına ilişkin planı onayladı. 

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı, federal kabinenin İklim ve Dönüşüm Fonu'ndaki (CTF) 2023 özel fonu ve 2026'ya kadar mali planlama için taslak iş planını kabul ettiğini açıkladı. 2026'ya kadar olan mali plan, binalar ve ulaşım sektöründe ve enerji yoğun sektörlerden iklimle ilgili emisyonları azaltmak için alınacak ek finansman önlemleriyle, elektrik fiyatlarından yaklaşık 47,6 milyar Euro tutarında bir rahatlama sağlayacak. 

Plan kapsamında 2023-2026 yılları arasında yapılacak 177,5 milyar euro büyüklüğündeki yatırım planının uygulamaya girmesi için parlamentonun da onaylaması gerekiyor. 2023 yılı için harcanması planlanan yatırım miktarı ise 35.4 milyar euro. 

FATURALARDAKİ ENERJİ VERGİSİ KALDIRILIYOR

Yeni plana göre, yenilenebilir enerji tesislerinin finansmanı artık elektrik fiyatının bir parçası olarak Yenilenebilir Enerji Kaynakları Yasası" (EEG) ek ücreti ile finanse edilmeyecek, tamamen İklim ve Dönüşüm Fonu’ndan (CTF) sağlanacak. 1 Ocak 2021'de yürürlüğe giren "Yenilenebilir Enerji Kaynakları Yasası" (EEG) uyarınca faturalara yansıtılan katma değer, enerji vergileri arasında en büyük orana sahip.

“ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ RUSYA’YA BAĞIMLILIĞIN AZALTILMASINA DA YARDIMCI OLACAK”

Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner konuya ilişkin yaptığı açıklamada, yenilenebilir enerjiye yatırımın sadece iklim değişikliği ile mücadele açısından değil, aynı zamanda Almanya'nın petrol ve gazda Rusya'ya bağımlılığını azaltmasına yardım açısından da önemli olduğunu vurguladı.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler