1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Almanya’da kömür için bir köy yıkılacak

Almanya’da kömür için bir köy yıkılacak

Almanya’da yakınındaki kömür madeninin genişletilmesi için yıkılacak Lützerath Köyü sakinlerinin terk ettiği evlere kömür karşıtı aktivistler yerleşti. Polisin önümüzdeki haftalarda büyük bir destekle köyü boşaltacağı kaydediliyor.

Almanya’da kömür için bir köy yıkılacak

Enerji Günlüğü - Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde yer alan Lützerath köyü, yakınlarındaki bir kömür madenini genişletmek için yıkılacak. 

Alman enerji şirketi RWE, Garzweiler II açık linyit ocağını genişletmek için Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde yer alan Lützerath köyünü yıkmak istiyor. İki yıldır aktivistler, linyitin çıkarılmaması ve köyün boşaltılmaması için kamp kurarak yıkımı protesto ediyor.

Alman Der Spiegel dergisinin haberine göre, yakındaki bir linyit madeninin genişletilmesi için yıkılması planlanan Batı Almanya'daki Lützerath köyünü işgal eden iklim aktivistleri, polis güçleri tarafından önümüzdeki günlerde veya haftalarda tahliye edilecek. Makalede,"birkaç yüz" protestocuyu köyden çıkarmak için yerel polisin Almanya'nın dört bir yanından güçler tarafından destekleneceği belirtildi. 

YIKIMI PROTESTO İÇİN EYLEM DÜZENLENDİ

Yaklaşık 2.000 iklim aktivisti, birçok iklim grubu tarafından desteklenen "Lützerath unevickable" ittifakı tarafından düzenlenen bir "köy yürüyüşü" ve bir konserle yıkımı protesto etmek için 8 Ocak Pazar günü kömür madeninin yakınında toplandı. Polis, resmi etkinlik sona erdikten sonra bazı şiddet olayları bildirdi. İttifak, 14 Ocak'ta STK'ların düzenleyeceği geniş çaplı bir protesto da dahil olmak üzere birkaç etkinlik daha planlıyor. 

KÖYÜN YIKILMASINA GEREK YOK

Federal hükümet ve enerji şirketi RWE arasında geçen yıl yapılan bir anlaşma, eyaletteki kömür madenciliğinin sona ermesinin 2030'a ertelenmesini ve bazı köylerin kurtarılmasına rağmen, Lützerath'ın kararlaştırıldığı gibi yıkılmasını öngörüyor. Yeşil Parti ekonomi bakanı Robert Habeck ve bölgesel hükümet, çok eleştirilen anlaşmayı müzakere etti. Gelecekte hala ihtiyaç duyulan linyit miktarının Lützerath olmadan da üretilebileceğini belirten eleştirmenler, Lützerath'ı yıkmanın gerekli olmadığını söylüyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler