1. YAZARLAR

  2. Haluk DİRESKENELİ

  3. Almanya'da neler oluyor, bizi nasıl etkiler?
Haluk DİRESKENELİ

Haluk DİRESKENELİ

Yazarın Tüm Yazıları >

Almanya'da neler oluyor, bizi nasıl etkiler?

HALUK DİRESKENELİ

Değerli okuyucular, 

son zamanlarda Almanya’daki siyasi dengeleri değiştirecek gelişmeler iyice görünür hale geldi. Peki yaşananlar Türkiye’yi, iş dünyasını, enerji sektörünü ne kadar ilgilendiriyor? 

Bu sorulara cevabı hep birlikte arayalım. Ama önce biraz gerilere gidelim… 

Ruslar (o dönemki Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği - SSCB - ordusu, Kızılordu) 1945 ilkbaharında Nazi Almanya'nın başkenti Berlin'i almak için genel bir harekata geçti. 1.5 milyon asker 6 bin 500 tank 7 bin 500 uçak, 40 bin top bu harekata katıldı. Sonunda Berlin teslim oldu, Adolf Hitler intihar etti. Ruslar’da 81 bin kayıp, 250 bin yaralı vardı. Almanya’nın kayıpları 100 bin ölü, 200 bin yaralı oldu. 

Berlin 'de yaşayan kadınlar tecavüze uğradı. Hayatta kalabilen tüm Alman askerleri, yetişkin erkekler Rusya’ya, Gulak kamplarına taşındı. Savaş bitti, Almanya bölündü işgal edildi. 

Ruslar, Berlin muhasarasında ölen askerlerinin anısına merkeze yakın boş sessiz Berlin Treptower parkı mekanında bir büyük anıt diktiler. Anıtta kaide üstünde bir Rus askeri var, savaş üniformalı, kamuflaj pelerinli, sol kucağında savaştan kurtardığı bir kız çocuğu, sağ elinde bir kılıç, sırtında otomatik tüfek, ayağının altında bir gamalı haç, yüksek bir kaide üstünde yemyeşil bir çim alanın ortasında duruyor.  

9 Kasım 1989 günü Berlin duvarı yıkımına kadar burada her yıl anma törenleri yapıldı. Sonra duvar yıkıldı, doğu batı birleşti. 

Rus anıtına zaman içinde başka anlamlar üstlendi. Alman milliyetçileri bu heykel konusunda rahatsızlıklarını gösterdiler, baskıcı, acımasız işgal kuvvetlerinin tatsız uygulamalarını hatırlatan heykelin kalkmasını istediler. Benzer savaş heykelleri diğer Doğu Avrupa ülkelerinden birer birer kaldırıldı. Ama Ruslar dayattı, Almanya’daki bu heykel yerinde kaldı. 

Almanlar, terkedilmiş, kullanılmayan Berlin Tempelhof havalimanı açık alanında 2015 yılında 70 bin katılımcı ile bir rock konseri düzenlediler. Konser çok sevildi, genç katılımı çok oldu. Konsere katılım rock gurupları için bir kıyas anlamına geldi. Bu yıl lollapalooza rock konseri Treptower parkında özel bir organizasyon ile yeniden düzenlendi. Woodstock benzeri bu konsere çok meşhur rock gurupları katılmak için birbirleri ile yarışmaya başladılar. 

Konser bu yıl 10-11 Eylül günleri düzenlendi. Sabah yeni yetme, genç, adı duyulmamış rock gurupları ile başlayan program gece en meşhur rock grupları ile devam etti. 

Giriş günlük kişi başına 75 Euro. Dünyanın dört bir tarafından ve Türkiye'den binlerce genç buraya doluştu. 100 bin katılımcı geldi. Gelenler Alman usulü şnitzel ve wurst yediler, bolca bira içtiler. 

Konser anıt tarafında değildi. Ancak anıtın görsel anlamı kalmadı. Heykel iyi ki bunca yıl orda kalmış, yoksa böyle bir rock konseri başka nasıl düzenlenecekti? 

lollapalooza Berlin rock konseri bitti. Şimdi sıra parkta biriken pislikleri temizlemeye, parkı eski haline getirmeye geldi. Girişte alınan paralar bu temizlik işinin masraflarını ödemeye yetecek mi? Anıt ve çevresini temizlemek nisbeten kolay, basınçlı su püskürtüyorlar, grafiti resimler kazınıyor, çimler onarılıyor. Bölge gelecek yıla hazırlanıyor. 

Milliyetçi, mülteci karşıtı Alman AfD partisi bu konserde yer buldu. İkinci gün saat 16:00'da gösteri yaptı. Epey taraftar bulduğu gözlendi. Son kamuoyu araştırmaları Alman Şansölyenin popülaritesinin aşındığını gösterdi. 16 Eylül Berlin yerel seçimlerinde AfD ve Yeşiller yükseldi, iktidar koalisyonu oy kaybetti. 

2017 genel seçimlerine doğru Almanya’da siyasi dengeler herhalde değişiyor. Aşırı milliyetçi, mülteci karşıtı AfD partisi hükümete girecek görünüyor. Mevcut Alman siyasi iradesi mülteciler konusunda ciddi önlemler almadığı için bir sonraki dönem iktidar olma şansını yitirdi. Parlamentoya girmesi bile şüpheli görünüyor. Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Avusturya ve Bulgaristan topraklarına mülteci almıyorlar.  

İyi de bütün bunlar bizi nasıl etkiler? Mevcut Alman koalisyon hükümeti ılımlı dış politika, gelen mültecilere karşı olumlu entegrasyon politikaları güdüyordu. 

Yeni kurulacak muhtemel AfD ortaklı bir Alman hükümeti çok korumacı, yabancı karşıtı politikalar güdecek. Mültecilerin sınır dışı edilmeleri, geldikleri ülkelere iadeleri söz konusu olabilir. Bu uygulama "Oturma izni" olmayan tüm yabancıları kapsayabilir. 

Almanya'ya girişler zorlaşacak. Schengen Vizesi almak iyice zorlaşacak, Almanya'da iş yapmak zorlaşacak. Enerji santral ekipman satışlarında çok bir problem olmaz. Paranız varsa, finans bulabiliyorsanız, Alman  enerji santrali üreticileri size her zaman makina ekipman, gaz türbini, buhar türbini, buhar kazanı, yazılım, tasarım satarlar. Ancak kontrat görüşmelerini Almanya'da  yapmanız zorlaşır. Siz de görüşmelerinizi Almanya dışında, burda yaparsınız. 

Haluk DİRESKENELİ - Ankara, Eylül 2016 / Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Yazılar