1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Almanya’da vergi indirimi bitti akaryakıt fiyatları arttı

Almanya’da vergi indirimi bitti akaryakıt fiyatları arttı

Almanya’da, artan enerji fiyatlarını önlemek amacıyla haziran-ağustos ayları arasında uygulanan vergi indirimi eylül ayında sona erdi. Almanya akaryakıt fiyatları yükselişe geçti.

Almanya’da vergi indirimi bitti akaryakıt fiyatları arttı

Enerji Günlüğü - Almanya’da akaryakıtta uygulanan vergi indirimi desteğinin eylül ayında sona ermesiyle motorin ve benzin fiyatları, Polonya, Avusturya, Fransa, Çekya, Lüksemburg gibi komşu ülkelerden daha yüksek hale geldi.

Almanya Federal İstatistik Dairesi (DESTASİS), artan enerji fiyatları sebebiyle akaryakıtta bu yılın haziran-ağustos ayları arasında hükümetin uyguladığı vergi indiriminin sona ermesinin akaryakıt fiyatlarına yansımasına ilişkin rapor yayınladı.

Rapora göre Almanya’da, akaryakıt için verilen vergi indirimi desteğinin eylülde sona ermesinin ardından vatandaş, yükselişe geçen benzin ve dizel fiyatlarıyla karşılaştı.

Almanya’da haziran-ağustos aylarında benzin ve motorine uygulanan vergilerin düşürülmesi, pompa fiyatlarının gerilemesinde etkili olmuştu. Benzinde 35,16 euro/cent, dizelde ise 16,71 euro/cent indirim uygulanmıştı.

KOMŞU ÜLKELERDE AKARYAKIT FİYATLARI

5 Eylül’de Almanya’da, motorinin ortalama fiyatı 2,16 euro kaydedilirken, benzin 2,07 eurodan satıldı. Böylece vergi indirimin sona ermesinin ardından ülkede akaryakıt fiyatları, komşu AB ülkelerinden daha yüksek seviyeleri gördü.

Aynı tarihte Polonya, benzinin litresi için 1,38 euro ve motorinin litresi için 1,61 euro ödeyerek daha ucuza akaryakıt tedariki sağlayabildi.

Fransa’da benzinin litre fiyatı 1,62 euro olarak kaydedilirken, motorinin litresi 1,79 eurodan satıldı.

Avusturya’da ise benzinin litre satış fiyatı 1,74 euro, motorinin 1,90 euro olarak gerçekleşti.

Komşu ülkeler arasında sadece 2,04 euro ile Danimarka ve 2,01 euro ile Hollanda’da benzin fiyatları, Almanya’daki fiyatlara yakın düzeyde seyretti.

YAKIT FİYATLARI RUS SAVAŞI ÖNCESİNDE DAHA UCUZDU

DESTASİS, Almanya’da yakıt fiyatlarının, Rusya-Ukrayna savaşı öncesinden daha yüksek olduğunu duyurdu. Ülkede 21 Şubat 2022’de bir litre benzinin 1,80 euro, motorinin ise 1,66 eurodan satışa sunulduğu hatırlatıldı.

Savaş sonrası Almanya’da özellikle dizel fiyatlarında olmak üzere çok belirgin artışlar yaşandığına dikkat çeken DESTASİS, Rus petrolünde görülen arz sıkıntıları ve ambargo endişesiyle Mart 2022’de dizelin en pahalı yakıt haline geldiğini söyledi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler