1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Almanya’nın varlık devri Rosneft’e darbe vurdu

Almanya’nın varlık devri Rosneft’e darbe vurdu

Rus Rosneft net geliri, Almanya'daki varlık transferleri nedeniyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 düşüş gösterdi.

Almanya’nın varlık devri Rosneft’e darbe vurdu

Enerji Günlüğü - Rosneft’in Almanya’daki varlıklarının Federal Ağ Ajansı’na devredilmesinin ardından şirketin net gelirinde yüzde 15 düşüş yaşandı. Ayrıca Rosneft, düşen Avrupa petrol ihracatından sonra Asya’ya petrol sevkiyatı yapmaya başladı.

Rus petrol üreticisi Rosneft yaptığı açıklamaya göre; dokuz aylık kârının, Rusya'ya ait büyük bir petrol rafinerisinin kontrolünü ele geçiren Almanya'daki varlıkların devri nedeniyle darbe aldığını söyledi. 2021'in ilk 9 aylık döneminde 696 milyar rublelik rekor kâr seviyesini açıklayan Rosneft, bu yılın aynı döneminde 15 düşüşle net gelirini 591 milyar ruble (9,4 milyar dolar) seviyesinde açıkladı.

Eylül ayında Almanya, Rosneft'in bir birimini endüstri düzenleyicisinin kayyumu altına alarak, Berlin'in yakıtının yüzde 90'ını sağlayan Schwedt rafinerisini devraldı. Rosneft, gelir üzerindeki en önemli olumsuz etkinin, şirketin Almanya'daki varlıklarının Federal Ağ Ajansı'nın dış yönetimine devredilmesinden kaynaklandığını ve bunun da 56 milyar ruble ek zararın muhasebeleştirilmesiyle sonuçlandığını söyledi. Öte yandan varlıkların devrinin nakitte 76 milyar ruble azalmaya neden olduğu aktarıldı.

ROSNEFT ASYA PETROL SATIŞLARINI ARTIRDI

Şirket ayrıca, Moskova'nın Ukrayna'da özel askeri operasyon olarak adlandırdığı operasyon nedeniyle Avrupa ile arasının açıldığını ve Asya'ya petrol satışlarını artırdığını açıkladı.

Rosneft CEO'su Igor Sechin, yaptığı açıklamada şirketin dağıtım kanallarını optimize ettiğini belirterek, Asya'ya yapılan petrol sevkiyatının yaklaşık üçte bir oranında arttığını ve bu durumun Avrupalı alıcılara yapılan sevkiyattaki düşüşü tamamen telafi ettiğini söyledi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler