1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Altunyaldız: Enerji arzını canlı tutacağız

Altunyaldız: Enerji arzını canlı tutacağız

Enerji Günlüğü - TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Türkiye’nin enerji stratejisinin tedarik güvenliği, yerlileşme ve öngörülebilirlik...

Altunyaldız: Enerji arzını canlı tutacağız

Enerji Günlüğü - TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Türkiye’nin enerji stratejisinin tedarik güvenliği, yerlileşme ve öngörülebilirlik üzerine oturduğunu belirterek “Enerji arzını canlı tutmaya devam edeceğiz” dedi.  

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, 2. Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi ISTRADE 2017’nin açılışında konuştu. Sektör oyuncularının sorunları konuşmak üzere bir araya gelmesini, kamu özel ayrımı yapmayıp ortak çıkarı bulmaya çalışmasını olumlu bulduğunu kaydeden Altunyaldız, “Sektörün geleceği vardır ve başarılı olacaktır. Ben sektörü böyle okuyorum. Son derece dinamik, son derece gelişime açık. Bu nedenle tüm sektör aktörlerini tebrik ediyorum” dedi. 

Hükümetin enerji alanındaki stratejisini üç temel ayak üzerine oturttuğunu kaydeden Altunyaldız “Bunlar, tedarik güvenliği, yerlileşme ve öngörülebilir piyasa. Geçen yıl 2,9 büyüdük. Yaşadığımız onca badire ve ihanete rağmen millet ve sektör olarak üretmeye, birlikte yürümeye devam ettik. Bu yetmez 5’in üzerinde büyüyeceğiz. O zaman enerji talebimiz artacak, enerji arzını canlı tutmaya devam edeceğiz” diye konuştu. 

Rüzgar ve güneş enerjisinde maliyetlerin ciddi oranda düşmeye başladığını vurgulayan Altunyaldız, “Karapınar YEKA güneş ihalesi başarıyla tamamlandı. Şimdi rüzgar YEKA'yı bekliyoruz” dedi. Güneş ve rüzgar YEKA ihalelerinde ekipmanın Türkiye'de üretilmesi şartı bulunduğunu hatırlatan Altunyaldız, “Üreten, tedarik sağlayan ve hatta ihraç eden bir ülke olma iradesi ortaya koymuşuz. Çevremizde yakın ülkeler var, bakın Ortadoğu. Güneş enerjisinde potansiyeli oldukça yüksek. (Karapınar'da) Yaklaşık 300 milyon dolara varan yatırımla Türkiye'de üretilecek olan güneş modüllerimizi ihraç edeceğiz. Ayrıca rüzgar ihalesinde de türbinlerin Türkiye'de üretilmesi şartı var. Ar-Ge merkezlerininin de Türkiye'de kurulmasıyla yerli mühendis istihdamı sağlanacak” diye konuştu. 

Yerli kaynaklar arasında kömürün de önemli bir yer tuttuğunun altını çizen Altunyaldız şöyle konuştu: 

“Şu anda toplam üretimdeki kömür kaynaklarının yaklaşık 10 bin megavat civarında olduğunu, 20 bin megavat daha rezerv bulunduğunu biliyoruz. Toplamda 30 bin megavata çıkardığımızda, bunun 26 milyar metreküp, bugünkü piyasa değeriyle 6-7 milyar dolarlık doğalgaza tekabül ettiğini görüyoruz. O zaman ülkemizde yerli olan ne varsa ekonomiye kazandırmaya çalışacağız."

Önceki ve Sonraki Haberler